Взеха проби от морските води по сигнал за умряла риба между Каварна и Балчик

Взеха проби от морските води по сигнал за умряла риба между Каварна и Балчик

pixabay

A A+ A++ A

В РИОСВ - Варна на 27 юни са постъпили няколко сигнала от граждани за умряла риба на брега и в морската вода в района на къмпинг "Свети Георги“, местност "Иканталъка“, между Каварна и Балчик, съобщават от ведомството.

Експерти от екоинспекцията са организирали незабавна съвместна проверка с представители на Басейнова дирекция "Черноморски район“ (БДЧР) и Регионалната лаборатория към Изпълнителна агенция по околна среда във Варна.

При проверката е извършен обход по протежението на плаж "Иканталъка II“, включително на плажа при къмпинг "Св. Георги“ и плаж "Херос“, в землището на с. Топола. Установено е струпване на мъртви рибни екземпляри от видовете попче, морска мишка, малки пясъчни рачета и други. Същите са с размери около 3-4 см. Във водата се наблюдава както умряла, така и жива риба.

От РИОСВ-Варна не са установени брегови източници на замърсяване или опалесценция по повърхността на морската вода, която е бистра с наличие на водорасли без неприятен мирис.

По заявка на БДЧР са взети водни проби от два пункта – плаж "Иканталъка II“ при къмпинг "Св. Георги“ и от плаж "Тузлата“. Резултатите ще бъдат оповестени след приключване на анализите на водните проби. По информация на сигналоподателя, както и спасители, присъстващи на плажа, налице е рязко понижение на температурата на морската вода.

#риба

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници