Перлите на морските градове - живописни кейове

Перлите на морските градове - живописни кейове

pozziss from Pixabay

A A+ A++ A

Ах, морето! Има нещо толкова магично в крайбрежните градове и села и това не е задължително да е плажът. Песента на вълните, особената лежерност, характерният аромат на морската шир, гларусите, безбрежното водно огледало са истински магнит за тези, които си нямат подобно предимство целогодишно. Ето и нашите идеи за перлите на близки и далечни брегове, които да посетите и където да си поговорите с вълните, морето и местните.

Черноморски съкровища

Българското Черноморие е класиката, която по правило си е в нашите граници и винаги отворена за всички. Бургас и морето посрещат на старите капани в морската градина, както са известни ресторантчетата с морска храна. Корабчета возят местни и гости до остров Света Анастасия и рибарското селище Ченгене скеле, а развлекателни, културни и арт събития изпъстрят календара на града. Столицата "на вода" Варна пък, мами и с многобройни исторически кътчета, вкусни места, разкошни златни плажове и гледки. Созопол, Поморие и Несебър са за тези, които предпочитат по-малките местенца с история. За търсачите на истинските бисерни мидички пък, са Тюленово, Болата, Синеморец, Кранево. Големите курорти Слънчев Бряг, Албена, Златни пясъци по правило са рай за купонджиите. И не, не е нужно да прекарате часове зад волана по оживената повече от всякога магистрала Тракия, за да стигнете до тези места, само за да се изправите пред проблема с липса на места за паркиране. Изберете подходящо пътуване като полет от София до Варнаи логистиката ще стане няколко идеи по-лесна. Открийте българското! Ако пък предпочитате да видите крайбрежните съкровища зад граница, имаме да ви предложим и от тях.

Чинкуе Тере, Италия

Чинкуе Тере е изключително красив национален парк в Италия, защитена територия на ЮНЕСКО от 1997 г. Както подсказва името му "Петте земи," основната забележителност в него са пет разкошни крайбрежни селища, с къщи в ярки цветове, накацали по склоновете. Мрежа пътеки свързва Монтеросо, Вернаца, Корнилия, Манарола и Риомаджоре и кани всеки, имал късмета да попадне на това чудно място да поеме на пътешествие. Малки заливчета, скалисти брегове, плажове, кристално море очакват да ги откриете. Приказните улички са като излезли от страниците на книга с приказки и накъдето и да се обърнете, ви чака идеалният кадър. Храната няма нужда от коментар, все пак това е Италия, а зад почти всеки ъгъл ви чака поредно изкушение - църква, джелатерия, стар замък и какво ли още не.

Ия, Гърция

Това е може би най-посещаваното село в Санторини - и има защо. Кацнало на внушителна скала, в прегръдките на морето, с изглед към вулкана на Санторини, то е с дълбоки корени в миналото, които могат да се проследят до 15 век. Все още тук се издигат руините на венециански замък, които разказват стари истории за мореплаватели и завоеватели. Белите варосани къщички, лъкатушещите между тях алеи напомнящи лабиринт, вълшебно красивите залези, привличат гости и от най-отдалечените краища на света. Великолепните хотели, скрити зад белите стени посрещат световни звезди в едно място, сякаш застинало във времето и съхранило очарованието на стара пощенска картичка.

Котор, Черна гора

Спокойно можем да заявим, че Которският залив е един от най-красивите в света, без изобщо да преувеличаваме. По протежението му са разположени средновековни селища като едноименният Котор и Пераст, които са истински съкровища - видиш ли ги веднъж, винаги ще ги пазиш в сърцето си. Заобиколеният от планински склонове древен град Котор е с богати култура, история, архитектура. Важен търговски център на Адриатическото крайбрежие от векове, той има утвърдени традиции в мореплаването, със собствени школи за зидари и иконопис. Старият град е същинска приказка, нарисувана с камък и съхранила стъпките на многобройни гости назад във времето. Катедрали, площади, дворци, музеи пазят историята. Погледнете ли нагоре, ще видите крепостта Свети Йоан, която се издига над стария град и предлага зашеметяващи гледки наоколо. Място, от което просто няма как да вземеш достатъчно и винаги ще има какво още да ти даде.

Кадакес, Испания

Сгушеното на полуостров Cap de Creus градче е истински разкош със скалист бряг, красиви плажове и заливи, история и култура, преплетени неразривно с морското очарование. Нищо чудно, че точно тук хората на изкуството от миналото и днес идват за вдъхновение. Ако в това райско кътче музата не се събуди, няма къде другаде да го стори. Можете да проследите влиянието на мястото върху могъщи творци като Салвадор Дали, чиято къща - музей ви очаква точно тук. Старият град буквално ще ви пренесе в друго време, недокоснато от модернизацията и глобализацията. По калдъръмените улички, покрай стените в бяло, грейналите в оранжево покриви, сините порти, обрамчени в зеленина, неусетно времето ще ви погълне и заведе на разходка през годините назад.

Открийте още крайбрежна красота на полет разстояние

Човекът е човек, когато е на път, е казал поетът Пеньо Пенев. И това няма как да е по-вярно. Безброй кътчета по света само очакват да ги откриете и да потънете в техния колорит, да се заредите с положителни впечатления и емоции, с гориво за "до следващия път" и следващото бягство към нова дестинация. Крайбрежните перли по цялото земно кълбо са на до там - и обратно полети разстояние и ви чакат - с чифт сандали и бански, шапка и развети коси. Другото - от тях. Разгледайте и Сиди Бу Саид, Тунис; Полперо, Англия; Илулисат, Гренландия; Сейнт Джордж, Бермудските острови... После, отворете eSky.bg, използвайте бързата и гъвкава търсачка и интуитивния календар, позволяващ избор на най-евтините варианти за пътуване, запазете директно и нощувките и вход за атракциите на място, грабвайте куфара, не забравяйте слънцезащитата и голямата усмивка и кажете - здравей, море! Идвам!

#МОРЕ #плаж

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Лайфстайл
Последно от Лайфстайл

Всички новини от Лайфстайл »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници