Едва 16% от 400 хил. съкратени в България са намерили отново работа

Едва 16% от 400 хил. съкратени в България са намерили отново работа
Средното ниво в рамките на ЕС по този показател е 26%, а общият брой на закритите работни места за четирите години - около 5 милиона. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Едва 16% от около 400 хил. българи, съкратени от 2008 г. досега, са успели отново да намерят работа, сочат резултатите от изследване на Европейската фондация за подобряване на условията на живот и труд, потвърдени и от Националния статистически институт (НСИ).

Като причини за освобождаването на хилядите трудещите се Фондацията посочва влошените икономически условия в България, като най-вече това се усети в сферите на строителството и производството, предаде вестник „Труд".

Средното ниво в рамките на ЕС по този показател е 26%, а общият брой на закритите работни места за четирите години - около 5 милиона.

Статистиката показва, че повече от половината българи, регистрирани в бюрата по труда, са без работа от поне една година и броят им на годишна база се увеличава.

Най-уязвимите групи са нискоквалифицираните работници, емигрантите, представителите на малцинствата и хората с увреждания, показва още изследването на европейската фондация.

През последните четири години рискът при тях да останат без работа е бил три пъти по-висок, отколкото при хората с висока квалификация и поне четиригодишен професионален опит.

По отношение на възрастта най-сигурни позиции са имали хората на около 40 години, а най-застрашени - младите и хората в предпенсионна възраст.

#работа #безработица #Национален статистически институт #НСИ #България #производство #строителство #имигранти #малцинства #ЕС #Европейски съюз

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници