През деня - жега, вечерта - гръмотевични бури. На морето - идеално за плаж!

През деня - жега, вечерта - гръмотевични бури. На морето - идеално за плаж!

Pixabay

A A+ A++ A

Около обяд в събота ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места, предимно в планинските райони от Западна и Северозападна България, a по-късно през деня и над Централния Предбалкан и в Дунавската равнина ще паднат значителни валежи, придружени от гръмотевична дейност. Ще има условия и за средна по размер градушка, а бурите ще са с потенциал да предизвикат и локални наводнения.

Дневните стойности в събота чувствително ще се повишат и на повечето места ще са над 31°С. Най-високи ще са над Горнотракийската низина и Дунавската равнина – до 32-36°С. Ще духа слаб вятър от изток.

Картата е базирана на регионалния числен модел SPM и показва районите, където температурите ще са най-високи. Районите с бял цвят ще са по-безопасни и градусите там ще са около 30 градуса.

Оранжев код - Издаваме код за горещо време. Очакваните температури ще са над 35 °С.
Съвети: Времето ще е горещо. Очакваните температури могат да доведат до здравни проблеми за чувствителни и болни хора, възрастни и деца и да предизвикат топлинен удар! Съветваме да се ограничи престоят на слънце. Топлинните вълни са опасни метеорологични явления, които могат да доведат до проблеми.

Екипът на MeteoBalkans издаде карта с предупреждения за опасно време, които са валидни за събота -23 юни. (Забележка: Картата показва районите, в които вероятността за опасни явления е най-голяма.)

Жълт код:

Издаваме код за слаби гръмотевични бури и проливни валежи, като очакваното сумарно количество дъжд ще е между 15-20л/кв. м. Валежите над тези райони ще са предимно в следобедните часове и ще са на по-малко места.

Оранжев код:

Издаваме този код за проливни валежи или “обложени” валежи. Валежите на изолирани места над посочените райони ще са значителни по количества. Отново ще има условия за наводнения.

Очакваните валежи могат да достигнат до 25-40 л/кв. м.

Над тези райони ще са придружени и от засилена гръмотевична дейност, силен вятър и дребна градушка (известни и като шквалови явления).

Червен код:

Валежите на много места в Сърбия и България и Централна Румъния ще са значителни по количества. Ще има условия за внезапни наводнения, свлачища и силни пориви на вятъра. Висок риск и от материални щети и едра градушка. Валежите ще са средно около– 40-80л/кв. м.

Времето по Черноморието – страхотно за плаж!

През целя ден е предимно слънчево и топло. След обяд облачността ще се увеличи, но валежи не се очакват.

Очаквани максимални температури - 27°-29°С.

Температура на морската вода - 24°-25°С.

Вълнение на морето – 1-3 бала.

Времето в София

През нощта срещу събота ще преобладава ясно време. До обяд ще е все още предимно слънчево. Следобед обаче ще се развива купесто-дъждовна облачност и на места ще превали и прегърми. Очакваме значителни валежи! Ще духа умерен източен вятър. Очакваните минимални температури ще са около 14°С, а максималните - до 30°С.

Имайте предвид, че в големите градове през летните дни най-добре се усеща градския топлинен остров и реално температурата, в централната част на града ще е по-висока!

Времето в планините – съветваме да избягвате планината!

До обяд в масивите от Западна и Централна България ще е предимно слънчево и топло, но около обяд и след обяд много бързо ще започне развитие на мощна купеста облачност и на много места ще превали и прегърми. Очакват се и значителни валежи и висок риск от наводнения!

Ще духа умерен до силен вятър, като в ниските части ще бъде от изток, а по билата от северозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 15°, на 2000 метра - около 11°.

Времето на Балканите

През следващите 24 часа синоптичната обстановка на Балканите ще се усложнява. Очакваме по-топло време, но през полуострова ще преминава серия от атмосферни смущения, познати, като мезо-конвективни системи!

#прогноза за времето

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници