Папа Бенедикт ХVІ: Присъединявам се към вашата мъка

Папа Бенедикт ХVІ: Присъединявам се към вашата мъка
Присъединявам се с молитва към вашата мъка, заяви папа Бенедикт ХVІ в съболезнователна телеграма до Българската православна църква. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Присъединявам се с молитва към вашата мъка, заяви папа Бенедикт ХVІ в съболезнователна телеграма до Българската православна църква.

Главата на Католическата църква изпрати писмо до временно ръководещия Светия Синод на Българската православна църква Негово високопреосвещенство Григорий, Великотърновски митрополит.

„С дълбоко прискърбие приех вестта за кончината на нашия обичан брат в Христа, Негово Светейшество Максим, Софийски митрополит и патриарх на България, който в продължение на дълги години служи с отдаденост на Господа и на своя народ," пише папата в телеграмата, разпространена от Католическата църква в България.

„От името на Католическата църква, бих искал да уверя Вас, всички епископи, свещеници и вярващи от Българската православна църква, че се присъединявам с молитва към вашата мъка. Нека преблагия и милосърден Господ приеме в небесните селения нашия възлюбен брат Максим, като го дари с вечен мир и покой! Като се присъединявам към скръбта на Православната църква на България, се обръщам с благодарност към Бог за всички добрини, които новопреставления патриарх извърши за своята Църква и за народа на своята страна," пише още папа Бенедикт ХVІ.

Той отбелязва, че си спомня и сърдечния прием, с който патриархът посрещна папа Йоан Павел ІІ по време на неговото пътуване в България през май 2002 г.

„Благодаря на Господа за добрите отношения, които патриархът поддържаше с Католическата църква в страната и изразявам надеждата си те да продължат и в бъдеще за възвестяването на Евангелието," се казва още в телеграмата.

„Подновявайки своите отлични впечатления и уверение, че ще Ви упоменавам в молитвите си, моля Ваше Високопреосвещенство, да приеме моя поздрав в Христа," завършва посланието си папа Бенедикт ХVІ.

#папа Бенедикт ХVІ #патриарх Максим #Българска православна църква #БПЦ #Католическа църква

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници