Как да изберете правилните слънцезащитни продукти?

Как да изберете правилните слънцезащитни продукти?

Beate от Pixabay

A A+ A++ A

Слънчевата светлина е благотворна, но и опасна. Достатъчно е да си спомните зачервяването, смъденето, опъването и болезнеността, които сте преживели поне веднъж при слънчево изгаряне. Освен изгарянето, проникващите в кожните пластове UV лъчи причиняват невидими, но сериозни увреждания на клетъчно ниво, които водят до нежелани последици. И един от най-добрите начини да се противопоставите на тези последици са добрите слънцезащитни продукти.

Защо е важно да изберете наистина добра слънцезащита?

Сред най-важните фактори за стареенето на кожата са UV лъчите в слънчевата светлина. UVA проникват по-дълбоко в пластовете на дермата и предизвикват трайни увреждания в клетките. На UVB се дължи болезненото слънчево изгаряне. Постоянното им продължително действие е причина за преждевременното стареене на кожата (петна и хиперпигментация, фини линии, бръчки, повяхване). Отслабва реакцията на имунитета към болестотворните микроорганизми, увеличава се рискът от туморни образувания и рак.

Обърнете внимание - слънчевата радиация достига до нас и в облачни дни, като UVA е постоянна през всички сезони на година, а UVB е по-типична за лятото. Почти две трети от UVA преминават и през повечето стъкла. Така че ако има наистина нещо абсолютно задължително в ежедневното обгрижване на кожата, това е точно използването на добри слънцезащитни продукти.

Пазете от слънцето всички части на тялото, които остават непокрити и незащитени от дрехите - лице, уши, врат, ръце, крака, цялото тяло, когато сте на плажа. Задължително използвайте балсам за устни със SPF.

На какво да обърнете внимание при избор?

Когато избирате слънцезащитни продукти, да се ориентирате в многотията ще ви помогнат няколко характеристики:

SPF фактор

Слънцезащитният фактор показва, колко от UVB светлината блокира формулата - SPF 15 спира 93,3%, SPF 30 - 96,7%, SPF 50 - 98%. Известните към момента фотозащитни филтри не достигат 100% блокиране на UVB. Какъвто и SPF да сте избрали, трябва да се мажете на всеки 2 часа или след всяко влизане във водата.

Широкоспектърна защита

Означава, че формулата осигурява защита и от UVA, и от UVB радиацията. Това е най-добрият вариант, който съществува. Избирайте него винаги, когато е възможно.

Водоустойчивост

Показва, че слънцезащитният продукт ще издържи до 40 или 80 минути, ако влизате във водата или се потите обилно. След това трябва да го нанесете отново. Не е задължително всички слънцезащитни продукти да имат тази характеристика.

Минерален или химически състав

Минералните съставки - цинков оксид и титанов диоксид - остават на повърхността и служат като защитна бариера. Химическите проникват в кожата, посрещат UV радиацията, преобразуват я в топлина и я излъчват обратно.

Освен характеристиките на самите формули, важно е откъде ги купувате. Нужен ви е надежден и сигурен доставчик като онлайн аптека “Витания”. Още повече, че пазаруването в интернет си има редица предимства - бързина, удобство, доставка в предпочитано време и място и възможност да върнете поръчката, ако нещо ви разколебае.

Как да определите кои продукти са подходящи за вас?

За добрия избор на слънцезащитните продукти са важни индивидуалните характеристики на кожата ви и нейният тип, но има и други задължителни критерии:

  • при суха до нормална търсете в съставките им хидратиращи вещества - хиалуронова киселина, глицерин;
  • нормалната може да си позволи почти всеки слънцезащитен крем;
  • мазна или комбинирана - най-важното изискване е формулата да е некомедогенна, да не запушва порите и да не става причина за нови пъпки. Препоръчителни са леки, лесно попиващи продукти със съставки за матиране на лъщенето;
  • при чувствителна - подходяща е слънцезащита на минерална основа - с цинков оксид и титанов диоксид, без аромати и дразнещи съставки;
  • за деца и бебета подбирайте специално създадените за тях слънцезащитни продукти, които отчитат специфичните характеристики и потребности на незрялата бебешка и детска кожа;
  • алергичните ви реакции към определени вещества също трябва да са водещи, когато избирате своята слънцезащита;
  • естественият цвят на кожата и склонността към изгаряне - колкото по-светла е тя, толкова по-висок слънцезащитен фактор ви е необходим (SPF50) и толкова по внимателни трябва да сте при нанасянето му.

Кои са най-предпочитаните и популярни марки?

Най-търсените от потребителите марки са Eucerin, Avene, Bioderma, La Roche Posay, Vichy, Mustela и др. Те създават тенденциите в дермокозметиката за защита от слънцето и влагат във формулите иновативни патентовани съставки.

Продуктите им пазят от слънчевата радиация и намаляват оксидативния стрес, предизвикван от UVA и UVB. Едновременно с това овлажняват и подхранват, повишават устойчивостта на клетките и подкрепят здравето и регенеративните им способности. Намаляват съществуващите пигментни петна и възпрепятстват появата на нови. Някои от тях са тонирани и са предназначени да изравнят тена и да придадат сияйност и свежест на кожата. Предлагат се кремове, спрейове, лосиони, стикове - за удобно нанасяне.

Кой е най-добрият слънцезащитен продукт? Този, който наистина ще използвате!

#слънце

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници