В 7% от домовете у нас няма баня, в 11% - и тоалетна

В 7% от домовете у нас няма баня, в 11% - и тоалетна

pixabay

A A+ A++ A

Малко над 2,6 милиона са обитаваните жилища в страната. Това показват данни на НСИ, обработени след цялата информация, събрана от националното преброяване през септември 2021 година.

От тях става ясно, че във всяко българско жилище има хладилник, но в 11% от тях няма тоалетна. Слънчевата енергия пък все още остава най-непопулярна като източник за отопление.

В жилищата на все повече българи живее само едно домакинство. Процентът вече е повече от 95. Докато случаите, в които две или повече поколения например, делят едно жилище, стават все по-малко – техният процент не достига и 5%. Вече живеем и на по-широко, защото средният брой на лицата, обитаващи едно жилище, е две и половина. Най-населени са жилищата в Пловдив и Благоевград, а най-слабо населени са тези в Габрово.

Показателни за качеството на живот на домакинствата е как са благоустроени жилищата им. Докато липсата на общественото водоснабдяване е вече по-скоро изключение, липсата на канализация все още е проблем. В градовете почти всички жилища имат такава, но в селата техният процент не достига и 30. Близо 7% от българските жилища са без баня – някои имат такава в същата сграда, други имат извън нея, докато трети изобщо нямат.

Така стоят нещата и с тоалетната, но там процентът, където тя липсва, е около 11 и половина. Последните два примера, се отнасят главно до жилища в селата.

Най-разпространеният предмет в дома на българите е хладилникът, следван от пералнята. Почти всички обитавани жилища разполагат с тези уреди. Следващ по популярност е бойлерът – над 70% от жилищата разполагат с такъв, а мобилно устройство има в повече от 60% от жилищата. Обитателите на половината от тях пък притежават и автомобил.

Мобилната телефонна услуга е най-използвания вид услуга от домакинствата живеещи в жилищата – има я в почти 70% от тях.

Достъп до кабелна телевизия имат в малко повече от половината жилища. Също толкова разполагат и с интернет – било то мобилен или фиксиран. Следва ги сателитната телевизия, на която разчитат в 22% от случаите, а стационарен телефон вече има в едва 10% жилища.

Отопляваме се най-много на ток – почти в половината жилища. Малко над 30% от тях си служат с дърва за огрев, на парно разчитат в 13%, а въглища и пелети има в между 4 и 5% от тях. Най-непопулярна за използване у нас, е все още слънчевата енергия и тази от възобновяеми източници.

#тоалетна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници