Водно бедствие удари София и части от Западна България (ОБЗОР)

Водно бедствие удари София и части от Западна България (ОБЗОР)

Стоп кадър/БНР

A A+ A++ A

Водно бедствие удари София и части от Западна България. Жълт и оранжев код за опасно време са обявени в много части на страната и за утре. Очакват се още обилни валежи.

Поройните дъждове причиниха наводнения в няколко района на столицата, като дори затвориха до сутринта части от Околовръстния път и района на Лъвов мост. През системата 112 са получени 121 сигнала за завирявания, наводнени улици, мазета и счупени клони и дървета.

Най-засегнати от дъждовете са били кварталите „Симеоново”, „Драгалевци” и „Витоша”.

„Изпускат се контролирано язовирите, следят се нивата на реките. Нивото на Искър е повишено със 70 см, но не е рисково”, коментира Йорданка Фандъкова.

Безсънна беше нощта и за жителите на Желява, където реката е отнесла къщи. Улиците са се превърнали в реки, разказаха местни жители. Щетите тепърва ще се оценяват. Цяло чудо е, че стихията не е взела жертви, няма и пострадали. Пороите са нанесли значителни щети и в Бухово и Яна.

Къщата на Йордан Пенчев, която се намира в непосредствена близост до реката, е сред най-засегнатите.

„Мебелите ни са някъде в коритото на реката. Къщата ни е необитаема”, сподели Йордан Пенчев.

Местните жители споделят, че спомен от някогашните улици вече няма. И сега живеят в страх заради очакваните нови дъждове.

„От 40 години съм тук и не си спомням подобно бедствие”, сподели друг жител.

„В село Желява са отнесени 2 моста, детската площадка вече я няма, има наводнени, къщи, мазета, част от път, едно кръстовище вече го няма. В Бухово положението е почти същото. Ще бъдат докарани камиони с фракция”, обясни Лилия Донково, кмет на Кремиковци.

Изключително тежка е ситуацията и в ботевградското село Врачеш. И там десетки домове са наводнени, има удавени животни. На места има и свличане на части от пътя. Бедстващи хора към момента няма. Водата обаче не става за пиене. Реката излезе за втори път за коритото си.

„Нощта беше безсънна. Има много напрежение и страх. В момента няма бедстващи хора. Подготвили сме се с пясък и чували за следобед”, заяви кметът на Врачеш Марин Бончовски.

В Берковско реката излезе от коритото си и заля къщи и дворове в село Боровци. Близо 80 къщи са под вода. Приземният етаж на къщата на семейство Борисови се пълни за минути от придошлата вода.

„Вода, навсякъде има вода. Слагахме чували на портата, но не помогнаха. Ад”, сподели Йонка Борисова.

Освен къщите са наводнени и градините на хората. Всичките им насаждения са унищожени.

„Ситуацията е много лоша, защото селото се намира в ниското. Бедстват хора и животни. Всички сме паникьосани”, сподели друг жител на селото.

Пожарната продължава да отводнява къщите, а хората се опитват със собствени сили да възстановят щетите. Работата на екипите на терен продължава в цялата страна. Остават и надеждите на хората, че дъждовете ще спрат, предаде НОВА.


#наводнения #Западна България #София

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници