Ден на траур в родното село на патриарх Максим

Ден на траур в родното село на патриарх Максим
На 9 ноември в патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски" от 9:00 часа ще бъде отслужена заупокойна Света литургия. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Ден на траур е обявен на 7 ноември в родното село на патриарх Максим – Орешак.

Патриарх Максим, който беше начело на Българската православна църква 41 години, почина във вторник в болницата „Лозенец" в София на 98-годишна възраст.

Всяка година на 15 август, когато се отбелязва празникът Голяма Богородица, той идваше в Троянския манастир, за да даде своята благословия на миряните, припомня Дарик радио.

На редовното си заседание Министерският съвет трябва да определи Ден на Национален траур, в който държавата ще почете паметта на патриарх Максим.

Светият синод на БПЦ с писмо ще поиска от министър-председателя да бъде обявен Ден за траур в петък, на 9 ноември, когато ще са опелото и погребението на патриарх Максим.

Това решение беше съобщено от главния секретар на Синода епископ Наум.

По волята на патриарх Максим погребението му ще бъде в Троянския манастир и ще започне в 15:30 часа на 9 ноември.

Поклонението ще бъде на 8 ноември в столичния катедрален храм „Света Неделя", където от 9:00 часа ще бъде отслужена заупокойна Светалитургия от Пловдивския митрополит Николай.

На 9 ноември в патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски" от 9:00 часа ще бъде отслужена заупокойна Света литургия, а от 10:30 часа ще бъде опелото на патриарх Максим.

#ден на траур #патриарх Максим #Орешак #Българската православна църква #БПЦ #София #Троянския манастир #Голяма Богородица #Светият синод #митрополит Николай #катедрала „Свети Александър Невски"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници