Защо да не пием вода от бутилка, престояла в колата през лятото?

Защо да не пием вода от бутилка, престояла в колата през лятото?

pexels

A A+ A++ A

Имате ли навика да оставите бутилка с вода в автомобила си? Или просто да я забравите в колата? И след това, когато ожаднеете много, а нямате прясна вода под ръка, да си отпиете от оставената преди. Без никакво съмнение тази ситуация се е случвала на всеки един от нас, при това многократно. Следващия път обаче трябва да помислите добре, преди да протегнете ръка към забравеното шише, пише Skafeto.com.

Започнали през 2014 година проучвания в университета Флорида сочат, че пластмасата, от която са направени повечето еднократни бутилки за вода, излъчва бисфенол А. Това съединение е пряко свързвано с намесата в хормоналния баланс на тялото и влошаването на здравословното състояние. Бисфенол А се отделя от пластмасата при нагряване.

Лятото настъпва с пълна сила и дните стават все по-горещи. А в топли дни температурата в колата се повишава чувствително. Градусите в автомобила могат да достигнат дори 70, ако той е паркиран на слънце. Бисфенол А обаче се отделя дори и при по-ниска температура. Това канцерогенно съединение, е открито в повече от 16 вида различни пластмаси.

Индустрията продължава да ги използва, заради тяхната устойчивост, лекота и издръжливост. И тъй като няма изгледи това да се промени в скоро време, следващия път просто изхвърлете бутилката с вода, която е престояла на топло в автомобила ви.

#вода

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници