РЗИ: Морската вода на Северното Черноморие е чиста

РЗИ: Морската вода на Северното Черноморие е чиста

pixabay

A A+ A++ A

Седмица след разрушаването на стената на язовир "Нова Каховка" и изливането на милиарди кубически метра вода, която повлече по пътя си различни отпадъци, включително и пестициди, възниква въпросът какви биха могли да бъдат последствията за Черно море. Украинските власти съобщават за плаващо петно от замърсители. Има ли опасност то да стигне българското крайбрежие?

Няма отклонения в нормите за чистотата на морската вода по варненското крайбрежие. Последните проби са взети преди 6 дни и обхващат почти цялата територия на Северното Черноморие. Експертите от здравната инспекция във Варна са взели проби от морската вода и днес. Резултатите ще са ясни до дни и ще се публикуват в сайта на РЗИ - Варна.

Според еколози от Украйна в акваторията на Одеса и залива Затока вече се носят острови от боклуци, но все още не може да се направи реален анализ на размера и щетите от екологичната катастрофа.

"Това мащабно наводнение отнесе гробища, както и промишлени предприятия. Затова можем да говорим за възможно изтичане на химически замърсители. На територията на Каховския язовир от много години се намира промишлен комплекс. И там има химически замърсители, които са много опасни. В СССР преди години са се използвали пестициди и други вещества, които се разграждат в организма в продължение на стотици години", каза Владислав Балинский, еколог от Одеса.

След разрушаването на язовирната стена на "Нова Каховка" огромно количество вода и повлечените от нея отпадъци са се влели в тесния залив Днепровска затока и в Одеския залив и до преди ден са били затворени там в циркулационна клетка, казват експертите.

"В следващите два дни се очаква увеличаване на силата на вятъра и промяна на циркулацията, която с много голяма вероятност това петно ще започне да се движи, но силно притиснато до брега на юг към Николаевка и може би към румънската граница, това предстои да видим", каза доц. д-р Николай Вълчев от Института по океанология във Варна.

През летния сезон проби от морската вода се взимат почти всяка седмица и те са от 23 точки по цялото Северно Черноморие.

"При всички положения ще се отрази и на микробиологията едно евентуално замърсяване, но при тая честота, при която следим смятам, че своевременно ще информираме обществеността. Освен това резултатите се публикуват на страницата на РЗИ, така че всеки може да ги види", каза д-р Веселина Божилова от РЗИ -Варна.

Черноморският център за мониторинг и прогнози следи скоростта и посоката на движение на петното, което се придвижва на юг в Черно море. 10-дневна прогноза е достъпна в сайта и Фейсбук страницата на центъра, откъдето всеки може да види актуалните прогнози за повърхностните течения в Черно море.

#РЗИ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници