Европейският съюз прие Хърватия

Европейският съюз прие Хърватия
Президентът на Хърватия Иво Йосипович (вляво) и премиерът на страната Ядранка Косор (вдясно), по време на срещата за посписването на договора за присъединяването на страната към Европейския съюз. Снимка: ЕПА
A A+ A++ A

Хърватия подписа дългоочаквания договор за присъединяването си към Европейския съюз.

Така страната става 28-ата държава - членка на съюза, съобщиха световните агенции.

Президентът на ЕС Херман ван Ромпой приветства този ход с думите, че докато стане пълноправен член, Хърватия ще бъде „активен наблюдател“ във всички форуми на ЕС, предаде CBS News.

Преди Хърватия официално да се присъедини към ЕС на 1 юли 2013 г., гражданите на страната ще гласуват по въпроса на референдум в началото на идната година.

Последното обществено допитване показа, че около 60% от хърватите ще подкрепят членството в ЕС.

Преговорите за членството на Хърватия продължиха седем години. Териториални спорове със съседната й Словения и изисквания да извърши арести за военни престъпления допринесоха за проточването на преговорите.

Междувременно високопоставени източници, пожелали анонимност, съобщиха, че ЕС може да отложи приемането на Сърбия като кандидат за членство до следващата среща на върха през март.

Според източниците има голяма вероятност Черна гора да получи позволение за започване на преговори за членство през юни 2012.

#2012 #2013 #Словения #Херман Ван Ромпой #присъединяване #Европейския съюз #Черна гора #Сърбия #преговори #договор #ЕС #Хърватия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »