Майка: Съдът узакони убийството

Майка: Съдът узакони убийството
„29-членен състав узакони убийството като морална ценност на това общество, това е истината“, заяви една от майките, загубила сина си. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Майките на двамата младежи, които бяха убити пред дискотека „Соло“ през 2009 г., определиха оправдателната присъда по делото като „узаконяване на убийството като морална ценност“.

„29-членен състав узакони убийството като морална ценност на това общество, това е истината“, заяви една от майките, загубила сина си, предаде БГНЕС.

Петчленният състав на съда, който отсъди, че основният заподозрян по делото Илиян Тодоров е невинен, е председателстван от съдия Румяна Ченалова.

Младши съдия в състава Мария Дончева е подписала присъдата с особено мнение. В мотивите си съдът отчете признанието, което Илиян е направил пред таксиметровия шофьор, който го е возил в нощта на убийството.

„Май наръгах един“, казал Илиян пред него.

Съдът обаче отбеляза, че не става ясно кого е наръгал и по какъв начин.

„Именно тук се разкъсва веригата от косвено доказателства“, каза съдия Румяна Ченалова. Тя обясни, че в продължение на година и половина не са успели да се съберат дори и косвени категорични доказателства, че Илиян е убил двама млади хора и е опитал да убие трети.

Тя отбеляза, че за съжаление казусът е такъв, че няма как да се сформират категорични доказателства.

Ченалова посочи още, че правото у нас е такова, че при формирането на убеждението си наличието на дори едно-единствено съмнение не може да позволи на съда да осъди човек.

Освен всичко друго Ченалова разпореди и незабавното освобождаване на Илиян Тодоров, който по време на целия процес до момента стоеше в ареста с най-тежката мярка за неотклонение.

След като чуха присъдата, близките на Илиян се зарадваха, но двете майки, които загубиха децата си, веднага заплакаха. Те се опитваха да сдържат емоциите си в съда, но извън залата не успяха и дълго време бяха успокоявани.

Майките на Васил Александров и Кирил Въжаров припомниха колко пъти са искали отвод на съдебния състав.

„Направихме го именно за да няма този резултат“, казаха те. Виолета - майката на Васил Александров, смята, че съдът е присъдил „невинен“ за Илиян още преди една година.

„Където свършва справедливостта, идва възмездието – каквото и да означава това“, каза другата майка Радимила Въжарова.

„29-членен състав узакони убийството като морална ценност на това общество, това е истината“, каза тя.

Бащата на Илиян Тодоров, който невинаги присъства на заседанията по делото, този път бе в залата. Той чакаше присъдата, приведен на една от пейките в съдебната зала. След като я чу обаче, отказа коментар.

Наблюдаващият прокурор Любка Кръстева категорично отказа коментар. Според адвокатите и майките обаче доказателствата са категорични, че Илиян е убиецът и прокуратурата си е свършила работата.

И още от мотивите, прочетени от съдия Румяна Ченалова: Тя посочи, че по делото безспорно е установено, че Илиян е бил единственият от двете групи, който е носел оръжие в себе си, но нито един от ножовете по делото не е ножът на престъплението.

Видеозаписите бяха гледани в съдебна зала. В тях съдийката видяла около три секунди, в които не се вижда нито едно от лицата и не е ясно какво прави.

След това в едно от каретата встрани се вижда високо лице с тъмни дрехи как приближава към групата и замахва с ръка към тях, след това отива към Съдебната палата. В следващия момент се вижда как Илиян отива към такситата.

Един от адвокатите на жертвите Камен Михалков каза, че за него е процесуална новост да се гради оправдателната присъда на запис от камери, които не са СРС. Въпреки това и той докато е гледал наново записите в зала не е видял сянка на високо лице.

"Записите са с ниско качество, не можем да различим кой кой е", обясни Михалков. Разноските по делото са за сметка на държавата.

БГНЕС припомня, че във фаталната вечер преди три години пред столичната дискотека, на метри от Съдебната палата, бяха убити Васил Александров и Кирил Въжаров.

За убийството е обвинен 25-годишният Илиян Тодоров от Перник. Според държавното обвинение той на 18 април 2009 година, след спречкване между две компании пред дискотеката, умишлено е убил 21-годишния Кирил Въжаров - вратар на националния отбор по хокей, и 24-годишния Васил Александров.

Тогава беше ранен и приятелят им Кирил Димитров, който е от тяхната компания. Той бе в тежко състояние след фаталната нощ, но лекарите го спасиха и сега е основен свидетел на обвинението. Според защитата, убийството не е по хулигански подбуди, а при самозащита.

#съдия #съд #Румяна Ченалова #Кирил Въжаров #Васил Александров #Илиян Тодоров #двойно #убийство #дело #майки #майка #дискотека „Соло“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »