Приеха два законопроекта за етажната собственост

Приеха два законопроекта за етажната собственост

pixabay

A A+ A++ A

Парламентът прие на първо четене два законопроекта за етажната собственост, внесени от Министерски съвет и ПП-ДБ. Сред предложенията е общото събрание на етажната собственост да се провежда онлайн или неприсъствено от собственика, предава БНР.

Въпреки че двата законопроекта получиха одобрение на 1 четене, депутатите изказаха много резерви и заявиха желание за промяна на текстовете за второто четене. Председателят на правната комисия Стою Стоев от ПП-ДБ отбеляза, че е притеснително, че се премахва долната граница за кворума при вземане на решения от етажната собственост и възможността да се назначават домоуправители.
“За мен процедурата, която са предвидили в министерството - за назначаване на служебни домоуправители и това, че вкарваме кмета на общината или на района да се занимава с етажната собственост, според мен, по никакъв начин това не е работещо”.
Цветан Цветанов от “Възраждане” критикува и създаването на контролни съвети.

“Какъв контролен съвет ще се създаде, примерно, в блок с 4 или с 6 апартамента? Има ли нужда от това нещо?”.

Андрей Чорбанов от “Има такъв народ” даде за пример още нерешими казуси:

“Все повече се появяват особен тип етажна собственост, при които 100% от жилищата са собственост на един човек. А жилищата в централните градски части, където в кооперациите повече от половината от жилищата са всъщност наети от фирми и на практика изключително трудно се достига изискуемият кворум, който се предлага, за да се вземе каквото и да е решение?”.

Идеята общото събрание на етажната собственост за разполагането на зарядна точка за електромобили да става с мнозинство също предизвика реакция.

#етажна собственост

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници