Джазът отново завладява Деветашкото плато

Джазът отново завладява Деветашкото плато

Дизайн: Ивана Боянова

A A+ A++ A

Фестивалът „Джаз на Деветашкото плато“ достигна своето девето издание, подходящо да се проведе като юбилейно.

Тази година той ще се проведе от 30 юни до 2 юли край село Кърпачево.

За първата вечер е предвиден джем сешън с акустичната формация „The Social Callers“ и гост Кристиян Желев, а преди това с изпълнения, обединени под наименованието „Джазът пее на български“ с текстове на поетесата Мария Донева.

В основния фестивален ден – 1 юли, освен Дулай морнинг, участници и публика ще имат доста приятни изживявания, включително уъркшоп по джаз импровизация и по вокално изпълнение с пианистът и диригент на Биг бенда на БНР Антони Дончев и Марина Господинова, диксиленд-шествие и джем сешън.

В програмата от 19 ч. ще пеят Милица Гладнишка, Николай Воденичаров-Никеца, Петър Терзиев, Иван Велчев и други заедно с куп известни инструменталисти, сред които Росен Захариев-Роко, Георги Корназов, проф. Владимир Радулов, Милен Кукошаров, който наскоро взе и награда „Аскеер“ за театрална музика.

На 2 юли от 11 ч. е проектът „Джаз за деца“ на Венци Благоев.

„Това е един фестивал за джаз, който е много неконвенционален с това, че е изключително див по негов си начин, музиката се случва изцяло на открито в двора на старо училище и на специално построена сцена до пещера, която се казва „Гарваница“, близо до село Горско Сливово.

Майсторските класове на Марина Господинова и Антони Дончев, ще се провеждат в Старата мелница - сграда, която е носител на специалната награда на Камарата на архитектите в България за тази година и беше част от българското архитектурно биенале във Венеция“, казаха пред БНР-Радио София организаторите Петър Терзиев и Делян Иванов.

Преди 7 години Ива Таралежкова (майка на Петър Терзиев) и Венци Благоев решават да проведат джаз вечер, но оттогава досега атмосферата и музикалната магия са привлекли толкова участници и събития, че фестивалът вече е тридневен.

Делян Иванов подчерта, че регионът има изключително красива природа и забележителности, автентични кътчета и дух.



#джаз

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници