Сърбия искала да влезе в ЕС под председателството на Гърция

Сърбия искала да влезе в ЕС под председателството на Гърция
Сръбският президент изрази и признателността си към Гърция заради принципната й позиция по отношение на Косово и Метохия. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Сърбия иска да стане член на Европейския съюз по време на ротационното председателство на Гърция през 2014 г.

Това заяви президентът Томислав Николич в интервю за гръцкия вестник „Катимерини" дни преди официално си посещение в Атина в петък, предаде БТА.

„Признателни сме на Гърция и Кипър, която сега председателства ЕС, за сериозната подкрепа на усилията, които полага Сърбия да получи дата за започване на преговори за присъединяване възможно най-скоро," посочва държавният глава на Сърбия.

Сръбският президент изрази и признателността си към Гърция заради принципната й позиция по отношение на Косово и Метохия.

„Една държава с политически опит от хиляди години, каквато е Гърция, разбира напълно, че този въпрос не е само проблем на Сърбия, но може да има последствия и за целия регион," посочи той.

Според Томислав Николич „това, от което сега Балканите се нуждаят най-много, е стабилност. Заради това Сърбия настоява толкова много всички спорни въпроси да се решават чрез диалог".

Сръбският президент посочи, че никой от ЕС не е иска от Сърбия да признае Косово и Метохия като независима държава. По думите му едно от условията, поставени от блока, е нормализиране на отношенията с Прищина и Белград е показал изключително конструктивна позиция в тази насока.

„Ще търсим решение по въпроса за Косово в рамите на конституцията на Република Сърбия," заяви Томислав Николич, като допълни, че вече се анализират модели за статут на Косово и Метохия, но подчерта, че страната му никога няма да приеме независимостта на Косово.

На въпрос дали членството в ЕС е единственият път, следван от сръбското правителство предвид минали негови изказвания, че бъдещето на Сърбия е в редиците на руската федерация, Томислав Николич отговори, че присъединяването е стратегически избор, но Сърбия няма да спре да си сътрудничи с държави, които не са част от ЕС.

„Русия е наш голям приятел, народите ни са братски и ни свързва историята, традицията, вярата, културата, езика, обичаите," отбеляза президентът като уточни, че не е защитник на идеята Сърбия да става съставна част на която и да е държава или федерация, включително на руската.

#Томислав Николич #вестник „Катимерини" #Президент на Сърбия #ЕС #Гърция #Кипър #Кипърско председателство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Акценти

Инбет Казино