8 пъти е разликата между най-ниската и най-високата заплата у нас

8 пъти е разликата между най-ниската и най-високата заплата у нас

pexel

A A+ A++ A

"България е първенец по доходно неравенство. 8 пъти е разликата между най-ниската и най-високата заплата у нас, да не говорим за останалите доходи, които не се декларират. За сравнение в Германия това съотношение е 3,5-4 пъти", обяви президентът на КНСБ Пламен Димитров пред bTV Бизнес Новините.

Коефициентът на Джини, който мери доходните неравенства миналата година за нас беше 40%, това е африканска стойност, добави той.

По думите му неравенството в доходите често се генерира от плоското облагане на преките данъци. Освен това нашата компенсация на един нает като дял от БВП е много далече от средното за Европа. И за съжаление две трети от българите получават доход, който не е достатъчен за издръжка.

"За да са българите платежоспособни, доходите им трябва да се увеличават спрямо инфлацията. Това е важно, за да могат хората да потребяват, защото потреблението движи икономиката. Когато се свива потреблението икономиката се движи към рецесия. Естествено потреблението не трябва и да се помпа прекалено, защото се отива в друга крайност. Трябва баланс", обясни Димитров

#заплата

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »