Митрополит Неофит: Максим притежаваше най-добрите качества за един патриарх

Митрополит Неофит: Максим притежаваше най-добрите качества за един патриарх
Русенският митрополит Неофит. Снимка: Дарик
A A+ A++ A

Ще запомня патриарх Максим с всички най-добри качества, които притежава един патриарх, заяви Русенският митрополит Неофит по повод кончината на главата на Българската православна църква.

На въпрос какво предстои оттук нататък владиката каза пред БТА, че заминава за София за „уреждането на този траурен момент”.

„Каквото реши Светият синод, съгласно устава. Като се събере, той ще реши на кого какво”, заяви митрополит Неофит.

Сливенският митрополит Йоаникий е заминал във вторник сутринта за София, за да присъства на извънредно заседание на Светия Синод, съобщи за Дарик радио секретарят на Сливенската митрополия Вълкан Янев.

Предстои организиране на погребението, което ще се ръководи от Великотърновския митрополит Григорий.

„От там нататък Синодът ще избере един от владиците за наместник на председателството и ще се организира нов църковно-народен събор за избор на нов патриарх. Изборът ще се състои след четири месеца”, уточни Янев.

Заупокойна молитва се отслужи в митрополитския храм „Св. Марина” в Пловдив във връзка с кончината на Негово светейшество патриарх Максим, съобщиха от канцеларията на пловдивската митрополия.

Молитвата отслужиха пловдивски свещеници, начело с пловдивския митрополит Николай.

В цялата пловдивска епархия знамената в църквите са свалени вече наполовина в знак на траур. Заупокойната молитва бе предшествана от камбанен звън на храма „Св. Марина”.

Веднага след службата, пловдивският владика отпътува за София за участие в заседанието на Светия синод.

Патриарх Максим почина рано сутринта около 4:00 ч. в правителствената болница „Лозенец”.

#патриарх Максим #митрополит Неофит #Българската православна църква #София #Светия синод #митрополит Йоаникий #митрополит Григорий #Пловдив #митрополит Николай

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай