Дядо Гавриил: До 7 дни избираме глава на Синода, до 4 месеца – патриарх

Дядо Гавриил: До 7 дни избираме глава на Синода, до 4 месеца – патриарх
Ловчанският митрополит Гавриил. Снимка: balkanec.bg
A A+ A++ A

До 7 дни трябва да бъде избран наместник-председател на Светия синод на Българската православна църква, който трябва до 4 месеца от кончината на патриарх Максим да организира избирането на нов патриарх.

Това заяви пред журналисти Ловчанският митрополит Гавриил, който пристигна в сградата на синода за извънредно заседание, предаде Информационна агенция „Фокус”.

Изборът на нов патриарх ще се проведе според устава на Българската православна църква (БПЦ).

Докато бъде избран наместник-председател, 7 дни ще управлява старшият член на намаления състав на Светия синод – Великотърновският митрополит Григорий.

На въпрос за това как оценява шансовете си за патриаршеския престол митрополит Гавриил каза: „Промисъл Божия. Всички знаят, че не проявявам някакви аспирации. Сега да се молим за покаянието на душата и да се молим Господ да ни покаже най-подходящия човек за ръководството на БПЦ”.

„Има много качества един човек, така че не мога да ви кажа кое ще надделее. Да е човек, който ще положи наистина усилия да гради от това, което е направено, да съхрани единството на църквата, да води по пътя на спасението клира и народа”, каза владиката в отговор на въпрос дали агентурното минало на митрополитите ще надделее при избора за нов патриарх.

Митрополит Гавриил не пожела да посочи кой трябва да бъде новият глава на Българската православна църква.

„Мога да си мисля, но няма да го кажа. Ще имам възможност по време на избора да посоча”, каза той.

Малко преди 4:00 ч. сутринта във вторник патриарх Максим почина в Правителствената болница, където бе настанен за лечение преди месец.

„Днес се представи в Господа Негово Светейшество Българският Патриарх и Софийски митрополит Максим", съобщиха на сайта си от Светия синод.

Светият синод се събира извънредно във вторник, за да вземе решение по всички процедури, които ще бъдат направени във връзка с кончината на българския патриарх Максим.

Очаква се неговият наследник да бъде избран в началото на март следващата година.

#Светия синод #Българската православна църква #БПЦ #патриарх Максим #митрополит Гавриил #митрополит Григорий

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници