Световни агенции: Патриарх Максим укрепи религията в България

Световни агенции: Патриарх Максим укрепи религията в България
Максим е най-дълго управлявалият патриарх сред останалите духовни водачи на православни църкви. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Смъртта на българския патриарх Максим, който почина на 98 години сутринта на 6 ноември, е широко отразена от световните информационни агенции.

Те цитират съобщението, качено на сайта на Светия синод: „Днес се представи в Господа Негово Светейшество Българският Патриарх и Софийски митрополит Максим", предаде БГНЕС.

Агенция „Франс прес” отбелязва, че патриарх Максим повече от 40 години е бил начело на Българската православна църква (БПЦ).

Той е най-дълго управлявалият патриарх сред останалите духовни водачи на православни църкви.

Избран още по времето на комунистическия режим (1971 г.), беловласият архиерей оцеля при опитите да бъде свален след колапса на тоталитаризма, посочва изданието.

„Франс прес” подчертава, че той в крайна сметка е успял да запази единството на БПЦ, към която спадат 80% от 7.4 милионното население на България.

За ИТАР-ТАСС кончината на патриарх Максим беше сред водещите новини в тяхната новинарска лента, непосредствено след информациите за президентските избори в САЩ.

Руската държавна агенция припомня, че Максим навърши 98 години на 29 октомври. На тази дата в храма „Свети Александър Невски" беше отслужена литургия и благодарствен молебен за неговото здраве.

По това време той се намираше в болницата и само помоли да му донесат чудотворната икона на Богородица „Достойно есть", за да се помоли пред нея, преди да бъде отнесена в главната катедрала на страната, пише ИТАР-ТАСС.

Руската православна църква изрази своите съболезнования във връзка със смъртта на българския патриарх, предава РИА „Новости".

„Асошиейтед прес” съобщава, че патриарх Максим е починал след продължително боледуване и престой в бившата правителствена болница.

Според източниците, на които се позовава агенцията, все още не е ясно кой ще наследи покойния архиерей и кой ще оглави временно БПЦ до избора на нов патриарх.

Новината за смъртта на главата на БПЦ вълнува и православните съседи на България.

Сръбската агенция „Танюг”, позовавайки се на кореспонденцията на „Ройтерс” в София, пише, че патриархът през последните няколко седмици е бил на лечение в болница поради общо отслабване на силите.

„Патриарх Максим не се появяваше често в публичното пространство, но се смяташе за влиятелна фигура, с консервативно разбиране. На него се преписват заслугите за укрепването на религията след падането на комунизма, възстановяването на десетки манастири и църкви в България", се казва в съобщението.

Агенцията припомня, че Българската православна църква има над 1000-годишна история.

„Тя е преживяла петвековното османско робство и комунистическия режим. Светият синод ще се събере, за да организира погребението на Патриарха и да посочи временно наследник на Максим до свикването на Великия народен събор до 4 месеца", завършва кореспонденцията на „Ройтерс” от София.

#патриарх Максим #Българската православна църква #БПЦ #Светия синод #България #София

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници