Над 50 музея и галерии в София се включват в "Европейска нощ на музеите"

Над 50 музея и галерии в София се включват в "Европейска нощ на музеите"

artsofia.bg

A A+ A++ A

Повече от 50 музеи и галерии в столицата ще се включат в инициативата "Европейска нощ на музеите". С вход свободен ще са изложби, концерти, работилници, филми и организирани турове в културните пространства в София и страната.

Френският институт у нас в партньорство с министерството на културата и Столичната община са организатори на европейската нощ на музеите за 19-а поредна година.

Медиатеката на Френския институт на пл. "Славейков" ще предложи от 4 следобед подбрани преживявания от Париж - хората ще могат да разгледат виртуално Сена, Айфеловата кула, Кметството на френската столица и операта "Гарние".

Музеят на София ще отбележи събитието с образователни ателиета и обиколки с екскурзовод.

Националният военноисторически музей ще отправи предизвикателство към хората да участват в специално разработената за Нощта на музеите игра #ВлезВИсторията. Преминавайки по пътеката на миналото, в късните часове на деня посетителите ще имат възможността да научат малко известни факти за емблематични експонати с добавена реалност и игра с награди. ще има и лятно кино с прожекция на филма "Помни войната 1915 – 1918", разказващ за българското участие в Първата световна война.

В националния политехнически музей от 5 следобед ще има уъркшоп за деца, както и модно ревю с тоалети от рециклирани материали.

Софийският университет ще се включи за пръв път в Европейската нощ на музеите. Ще бъдат отворени четирите музея на Алма матер, както и университетската библиотека.

С безплатни посещения в Музея на силиконовите фигури до крепостта Царевец и в художествената галерия "Борис Денев" Велико Търново се включва в инициативата "Европейска нощ на музеите".

С богата програма Регионалният исторически музей в Благоевград отбелязва Европейската нощ на музеите. Град Сандански също се включва.

През целия ден и до полунощ ще работят историческите музеи в Петрич, Разлог и всички обекти на Музеен комплекс "Банско".

Музеят на занаятите в Троян организира тази вечер "Нощ в музея".

Възпоменателен знак, връчен на княз Фердинанд при тържественото откриването на гара Перник на 8 декември 1893 година , е сред изненадите, които очакват перничани в Нощта на музеите.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници