Говоренето по мобилен телефон повишава риска от високо кръвно

Говоренето по мобилен телефон повишава риска от високо кръвно

Pixabay

A A+ A++ A

Използването на мобилен телефон за водене на разговори може да повиши риска от високо кръвно с до 12%, сочат учени. В зависимост от времетраенето на проведените разговори рискът може да бъде по-малък или по-висок.

Над три четвърти от хората по света над 10-годишна възраст притежават мобилен телефон. Телефоните излъчват ниски нива на радиовълни. Открито е, че съществува връзка между тези вълни и повишаването на кръвно налягане след излагане на въздействието на вълните.
Хипертонията е друго наименование за състояние на високо кръвно налягане. При това състояние кръвта в артериите се движи под налягане, по-високо от нормалното. Наличието на хипертония уврежда кръвоносните съдове, съответно повишавайки риска от инсулт, инфарк и болести на сърдечно-съдовата система. Над 1 милиард хора между 30- и 79-годишна възраст имат високо кръвно налягане.

Прочучването, представено в European Heart Journal – Digital Health е взело данни за ползването на телефон от база данни, включваща над 200 000 доброволци без хипертония. Те са попълнили анкета за седмичното си ползване на мобилно устройство, както и годишното, пише puls.bg.

Средната възраст на участващите е 54 години, като 88% от тях са изпозвали мобилния си телефон за приемане или осъществяване на обаждания поне веднъж на седмица. Проучването показва, че при повторно запитване след 12 години на същите участници, потребителите на мобилни устройства са имали 7% по-висок риск от високо кръвно.

Открита е и пропорционалност между времето, прекарано в говорене, и риска от хипертония. Тези, които са прекарали между 30 и 60 минути в говорене на телефона за една седмица имат 8% повишен риск от хипертония. Прекарването между 1 и 3 часа в говорене се свързва с 13% повишен риск, а между 4 и 6 часа – с 16%. Над 6 часа прекарано време на телефона за разговори повишава риска от хипертония с 25%.

Хипертонията може да бъде предизвикана от много други фактори, които включват генетични особености, които предразполагат към високо кръвно. Учените са включили този фактор в проучването си и са установили, че ако някой е генетично предразположен към високо кръвно и в същото време прекарва над 30 минути на седмица в телефонни разговори, той ще има повишен риск с 33% за хипертония.

Професор Шианхуй Чин от Южния медицински университет в Гуанджой, Китай, е главен автор на изследването. Тя казва: „Нашите резултати показват, че разговорите по мобилен телефон може да не повлияят риска от високо кръвно налягане, стига седмичното време за разговори да е по-малко от половин час. Необходими са допълнителни изследвания, за да се повторят резултатите, но дотогава изглежда разумно да се ограничат до минимум разговорите по мобилен телефон, за да се запази здравето на сърцето.“

#мобилен телефон #високо кръвно

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници