Елена Йончева: Днес наблюдаваме европейска „патриотична журналистика“

Елена Йончева: Днес наблюдаваме европейска „патриотична журналистика“
Стоп кадър/бТВ - архив
A A+ A++ A

"Трябва да се изсветли собствеността на частните медии, въпреки че това е сложно. Затова искаме слушателите, читателите, зрителите да имат информация за спонсорите, рекламодателите, за да знаят доколко могат да гласуват кредит на доверие на дадена медия. Трябва да има ясно маркиране на платените съобщения. Необходима е независимост на националните регулатори и забрана на използването на шпионски софтуер спрямо журналисти".

Това каза пред БНР журналистът и евродепутат Елена Йончева. Тя организира конференция, посветена на европейския акт за свободата на медиите - който трябва да гарантира защита на журналистите, редакционна независимост, плурализъм в медиите. Вече има и законодателно предложение от страна на Европейската комисия.

И допълни, че проблемът в този медиен акт е една сива зона, в която се казва, че използването на шпионски софтуер е възможен, ако се касае за заплаха за националната сигурност:

"Всяко нещо може да бъде облечено по такъв начин. Остава спорен и въпросът за европейските средства за финансиране на медиите. Интересно е, че медийният акт вече е реален... Предлага се създаване и на нещо като европейски СЕМ, но да има гаранции, че хората вътре са обективни. Идеята е този регулатор да дава обективна информация какво се случва в различните държави, а не да налага санкции. Идеята е демократична, дано остане и реално такава".

В предаването "12+3" Йончева заяви още, че фалшивите новини могат да бъдат преборени само с истинската журналистика. Според нея "живеенето във военновременна ситуация създава военновременна журналистика, където законите на журналистиката вече са изчезнали и се намираме в епоха на дълбока пропаганда".

"Днес липсват репортери, които да правят хората съпричастни с мнението на живеещите по цялата география на войната... Когато изкривяваш или не даваш картината, когато не провокираш към размисъл и критично мислене, тогава и обществото не може да иска от политиците конкретни действия".

Тя подчерта, че цел на медийния акт е да гарантира независимост на европейската журналистика - от партии, спонсори, бизнес групировки, власт.

#Елена Йончева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници