България подкрепя Ван Ромпой срещу Меркози

България подкрепя Ван Ромпой срещу Меркози
Премиерът Бойко Борисов изрази оптимизъм за последната среща на върха на лидерите от ЕС за 2011 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

България подкрепя плана на председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой за бързи промени в протоколите към Лисабонския договор, обяви премиерът Бойко Борисов преди началото на срещата на лидерите на ЕС в Брюксел.

Последното за 2011 г. заседание на Европейския съвет, състоящ се от ръководителите на 27-те страни – членки на Съюза, в четвъртък и петък се смята за ключово за съдбата на еврото и еврозоната, както и по редица други важни въпроси.

Българската подкрепа за плана на председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой за бързи промени в протоколите към Лисабонския договор по ускорена процедура, която ще приключи в кратки срокове, на практика означава дистанциране от предложението на френския президент Никола Саркози и германския канцлер Ангела Меркел за цялостна реформа на ЕС и нов договор, който да замени Лисабонския.

„България настоява и занапред да участва в процеса на вземане на решения в Европейския съюз и те да не бъдат определяни само в еврозоната. Богатите държави, които плащат най-скъпо антикризисните мерки, могат да имат повече претенции, но в условията на скачени икономики, особено в износа, и ние трябва да участваме в срещите и да знаем какво се случва“, заяви Борисов при пристигането за вечерята на Съвета, цитиран от БНР.

В отговор на въпрос дали България има „План Б“ в случай на евентуален разпад на еврозоната, премиерът отговори:

„Аз съм убеден, че еврото няма да пропадне и не би трябвало хората да се плашат не заради друго, а защото това е парична единица, която така или иначе се наложи вече много години в Европа, и във всички случаи ще се намери механизъм тя да бъде защитена“.

„Оптимист съм, че всички разбират, че най-лошото ни разбирателство ще бъде по-добро от това да не се разберем“, заяви премиерът Бойко Борисов преди Европейския съвет, цитиран от БТА.

На въпрос дали България запазва плановете си за влизане в еврозоната той отговори, че ще се присъединим към зоната, когато там „си уредят начините и принципите, които ние и в момента прилагаме“.

„Рецептите, които дадох, една по една започват да се случват – още от половин или една година говорим, че в конституциите на държавите трябва да бъдат заложени три процента дефицит“, отбеляза Борисов.

Премиерът заяви, че подкрепя идеята за създаването на европейска кредитна агенция. Той коментира, че такава агенция би дала сходни данни с тези от съществуващите досега агенции за кредитен рейтинг, защото обратното би било да се дават лъжливи сведения за замазване на очите на хората. Ако е сериозна агенция, ще даде резултатите, които знаем всички, коментира той. Борисов изрази задоволство от работата на „Стандарт енд Пуърс“, „Мудис“ и „Фич“, които повишават кредитния рейтинг на нашата страна, защото виждат това, което се прави.

Премиерът изрази намерение да постави пред Европейския съвет въпроса България и други държави с много добри показатели да бъдат толерирани с по-малко съфинансиране по европейските проекти.

По повод залегналото в дневния ред на заседанието обсъждане на темата за разширяването на Шенген Борисов заяви, че се надява на бързо решение.

#дългова криза #евро #Никола Саркози #Ангела Меркел #Франция #Германия #Европейски съвет #Херман Ван Ромпой #еврозона #еврозоната #Бойко Борисов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"