Масови грешки и корекции на протоколите от изборите ОБЗОР

Масови грешки и корекции на протоколите от изборите ОБЗОР
A A+ A++ A

Масови грешки и корекции на протоколите от изборите на втори април. Отчетените действителни гласове са с хиляда по-малко. Това обявиха пред NOVA представители на Централната избирателна комисия. Пет пъти повече в сравнение с есента са и невалидните бюлетини.

От Обществения съвет към ЦИК са извадили стотици протоколи с грешки и несъответствия. „Безобразията стигнаха до степен, в която днес няма жив човек в държавата, още по-малко в Централната избирателна комисия, който да каже колко хора са гласували миналата неделя”, заяви Стефан Манов, член на Обществения съвет към ЦИК. Причината - общият брой действителни гласове не отговаря на сбора между хартиения и машинния вот, както би следвало. „1058 са повече, отколкото общия брой”, посочи още Манов.

Дадоха и пример с 24 училище в столичния квартал „Хаджи Димитър”. Там от 472 действителни гласа, нито един не излиза в индивидуалния резултат на всяка партия. „Огромен е проблемът, на много места е, изключително масов, така, както предвидихме, че ще бъде. Това е това, което са качили официално, как да знаем кое е водещото, кое е вярното? Проблемът е, че сега с видеонаблюдението и с по-големия обществен интерес, за което поздравявам обществото, тези неща излязоха наяве”, коментира Стоил Цицелков, който също е член на Обществения съвет към ЦИК

Засечените грешки на тези избори са над 14 700. За сравнение - на изборите на втори октомври 2022 г. са били едва 1170. Тази статистика изнесе бившият говорител и настоящ член на ЦИК Цветозар Томов. „Причината очевидно е свързана с това, че смесеното гласуване в една избирателна секция създава проблеми, които Секционните избирателни комисии не са в състояние да решат”, смята той. Дори и тези грешки обаче не могат да доведат до изместване на мандати, увери Томов, но могат да създадат проблем на местни избори.


#избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници