Лазаровден е! Ето какво НЕ се прави и какви са поверията

Лазаровден е! Ето какво НЕ се прави и какви са поверията
Радио Видин/БНР
A A+ A++ A

Лазаровден е съботата преди Цветница. Празникът се нарича още - Вход Господен в Йерусалим. Според Библията на този ден Христос възкресява праведния Лазар от мъртвите. Благодарение на това събитие мнозина повярвали в Спасителя.

В Християнството възкресението на Лазар е едно от най-емблематичните чудеса, извършени от Исус по време на престоя му на земята. Този ден се пада в шестата седмица от Великия пост, тоест няма фиксирана дата. На следващия ден (9 април през тази година) е Цветница, а точно седмица по-късно ще дойде и главният празник в православието - Великден.

Самото празнуване на Лазарова събота е установено от дълбока древност. Православните християни в Кипър, България, Гърция и други страни отбелязват празника според Григорианския календар.

Какво никога не се прави на Лазаровден?

Библията описва този ден като много важен и затова трябва да знаете какво да не правите на Лазарова събота.

Първо, отложете цялата тежка работа за по-късно. Пране, почистване и други са строго забранени. На въпроса дали може да се работи на Лазарова събота има недвусмислен отговор - не. По-добре е да прекарате този ден в разходка с приятели и семейство или в църква.

Не прекалявайте с празненствата, не се препоръчват пищни гозби на Лазарова събота.

На празника не могат да се използват режещи и пробождащи предмети, затова на този ден мъжете не ловували и не колели добитък, а жените отлагали шиенето и плетенето до края на празника.

На този ден не бива да се дразните, да се карате, да решавате важни нещата, да извършвате действия, които разрушават мира между хората.

В Лазаровден също не е възможно да се женят и да се провеждат други светски празници, както и да се отказва на хората помощ при тяхната молба.

Забранено е в една къща два пъти да се лазарува, както и да се ходи в къща, в която има болен или скорошна смърт.

От Лазаровден до Томина неделя не се прави помен на починал.

Поверия

Ако на този ден змии, гущери и други студенокръвни масово напуснат дупките и гнездата си, настъпила е истинска пролет, можете да сеете жито и да излизате в градината.

Ако в този ден прочетете „Отче наш“, като държите върбова клонка в лявата си ръка, а с дясната се прекръстите и помолите Бог за финансово благополучие, тогава в семейството ще се появят пари.

Поверието гласи, че магията на словото ще помогне не само на девойчето да премине в групата на момите, но и на пролетта да смени зимата.

Обикновено стопанката търкулвала сито пред лазарките. Според това как ще падне се гадаело за бъдещето плодородие. Или докато лазарките играели, ги посипвала с жито и те се завъртали с думите: Завърти се Лазаре, че да се въдят пчелите, да се агнят агънца, да се телят теленца…

Било задължително и стопанката да дари лазарките и със сурово яйце, а то има много важна роля в народната вяра. От една страна е символ на безсмъртието, а от друга – с него могат да се гадаят тайните на съдбата и да се развалят магии.

В къщите, които лазарките са влезли, се считали за благословени и щастливи – така както го и пожелавали лазарките с песните си.

С пролетните момински обичаи е свързано и древното и интересно поверие, че девойка, която е лазарувала, не може да бъде похитена от змей.

Именно на Лазарова събота трябва да се засее грах, за да даде плод.

Имен ден празнуват хората с имена Лазар, Лазарин(к)а, Лазо, Лачо, Лъчо, Лъчезар и сродни на тях.

Източници: Съновник, Актуално, Пловдив24

#Лазаровден

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници