ЦИК: 122 машини не работеха в изборния ден

ЦИК: 122 машини не работеха в изборния ден
A A+ A++ A

Изборните книжа са обработени на 99,58%. Остава да бъдат въведени около 40 протокола - един извън страната, останалите у нас, в три изборни района. В ЦИК са постъпили и са обработени 123 жалби и сигнала. Нито един от тях не е за манипулация на вота или изборни нарушения, които да се окачествят като престъпления. Сигналите са за нарушения на членове на СИК. В изборния ден не са проработили 102 машини, а в деня за размисъл - още 20. Така говорителят на ЦИК Росица Матева обощи работата на Комисията в деня на предсрочния парламентарен вот.

Според нея вече са публикувани записите от видеоизлъчването в реално време. "Членовете на СИК трябва да владеят български език и да имат избирателни права. Проверяваме само второто. Предложенията за членове на СИК са на партиите, представени в предния парламент. РИК трябва да даде отговор за назначенията. Нямаме сигнал за член на СИК, който не говори български", посочи Матева. И допълни, че са постъпили сигнали за множество сгрешени протоколи, в които са сумирани преференциите.

"Изрично казахме да не се сумират преференции, защото там се допускат най-много грешки. Не сме направили анализ, нямаме информация колко са тези протоколи. Нямаме информация за нарушения във видеоизлъчването. Флашките допринасят с допълнителни данни, протоколите обаче съдържат изборната информация. 20 машини не стартираха изобщо, а спрените вчера отпечатваха празни или по-къси бюлетини, на които не се отразява вота на избирателя. Хартията беше със същите изисквания и характеристики като тази на предните избори", заяви тя.

Окончателните резултати от гласуването ЦИК ще обяви на 6 април.

#ЦИК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници