Скриха паметника на Цар Освободител от журналисти

Скриха паметника на Цар Освободител от журналисти
Охранителят на леярната в Требич отказа достъп до паметника на Цар Освободител на екип на агенция БГНЕС с обяснението, че не са оторизирани да дават интервюта. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Паметникът на Цар Освободител от площад „Народно събрание" е скрит зад плътна зелена мрежа в леярна в софийското село Требич.

Паметникът е оставен под открито небе, макар и ограден от плътна мрежа, поставена, за да няма начин да бъде заснет отвън.

Охранителят на обекта отказа достъп до момумента на екип на агенция БГНЕС с обяснението, че не са оторизирани да дават интервюта.

От медията посочват, че причината нейн екип да не бъде допуснат до паметника е останала неясна след обяснението, че по него се работи.

По думите на охранителя, медиите не оставяли леярите да си свършат работата.

„В опита си да ни изгони и да ни спре да не заснемем какво се случва с един от символите на София, служителят дори блъсна част оградата на обекта и разпръсна прахоляк над главата на оператора, който се опита да заснеме от разстояние поне част от скулптурата. Екипът ни беше заплашен и с полиция," посочват от БГНЕС.

От екипа на Марин Марков, който отговаря за реставрацията на паметника на Цар Освободител, обясниха по-късно, че не са оторизирани да дават интервюта и това може да стане единствено след изричното разрешение от пресцентъра на Столичната община.

За това не е ясно до къде са стигнали реставрационните работи и доколко констатираните скандални нарушения са отстранени, отбелязва информационната агенция.

В началото на октомври от партия „България на гражданите" съобщиха, че по паметника на Цар Освободител не е извършена никаква реставраторска дейност от демонтирането му на 5 септември.

„Паметникът се намира в един селски двор - от едната му страна колят прасе, а от другата - тенекеджия си изчуква колата," разказаха тогава членовете на ръководството на формацията скулпторът проф. Велислав Минеков и докторът по изкуствознание Людмил Веселинов.

Главният архитект на София Петър Диков също сподели, че бил потресен от вида на паметника на Цар Освободител в леярната в софийското село Требич.

В края на август започна реставрация на паметника „Цар Освободител". Руската неправителствена организация „Хуманитарна фондация на Андрей Скоч „Поколение" даде 1,1 млн. лв. без ДДС, но най-вероятно поне още 40% от сумата ще бъдат нужни допълнително в процеса на работа.

#Цар Освободител #площад „Народно събрание" #село Требич #БГНЕС #„България на гражданите" #реставрация #леярна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници