Предупреждението от ЕК не е заплаха, твърди вицепрезидентът Попова

Предупреждението от ЕК не е заплаха, твърди вицепрезидентът Попова
Вицепрезидентът Маргарита Попова не възприема като заплаха предупреждението на ЕК за допълнителен мониторинг. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Предупреждението на Европейската комисия за възможен междинен доклад в сферата на правосъдието и вътрешните работи след избора на нови конституционни съдии не е заплаха, твърди вицепрезидентът Маргарита Попова.

Според нея за в бъдеще при подобни избори трябва да се акцентира не само на процедурите за подбор на кадрите.

На 31 октомври Европейската комисия предупреди България, че може да я подложи на допълнителен мониторинг за правосъдието и вътрешните работи в България преди края на 2013 г. заради новите съдебни назначения.

По-рано същия ден депутатите гласуваха назначенията на Венета Марковска и Анастас Анастасов за членове на Конституционния съд.

Предупреждението отправи говорителят на ЕК Оливие Баи в коментар за днешния избор на нови членове на Конституционния съд.

„Имаше сериозни съмнения за търговия с влияние и корупция по отношение на един от кандидатите“, каза говорителят, без да посочва име.

Той припомни, че ЕК призовава българския парламент да поеме своята отговорност и да направи проверки и подчерта, че гласуването в пленарна зала не е включвало проверки на съществуващите сигнали.

„Важно е да предлагаме, да избираме по ясно определени критерии хора с безупречна обществена репутация и да не са нужни допълнителни доказателства“, категорична бе Маргарита Попова, цитирана от БНР.

Тя определи писмото от ЕК като „много ясен знак“, че България трябва да си даде сметка, че поетите ангажименти в областта на правосъдие и вътрешни работи трябва да продължават да се следват.

„Не само защото сме свързани с механизма за сътрудничество и проверка, който изисква периодични доклади, а просто защото трябва да направим правосъдието и вътрешния ред такива, че гражданите да имат доверие на държавните институции и да работим по правила. Ето затова партньорите ни се обърнаха простичко и ясно с едно писмо, което аз не приемам да се нарича заплаха“, каза още вицепрезидентът.

Маргарита Попова гостува на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ и поздрави участниците в Международната научна конференция „250 години „История славянобългарска“.

#Маргарита Попова #вицепрезидент на България #ЕК #Конституционен съд #Венета Марковска #Анастас Анастасов #КС #парламентарна квота

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници