Фидосова защити Марковска с писмо до ЕК

Фидосова защити Марковска с писмо до ЕК
„Венета Марковска има безукорно поведение като магистрат“, уверява Фидосова в писмото, разпространено от пресцентъра на ГЕРБ. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Председателят на правната комисия в парламента Искра Фидосова защити съдия Венета Марковска в писмо до председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу.

„Венета Марковска има безукорно поведение като магистрат“, уверява Фидосова в писмото, разпространено от пресцентъра на ГЕРБ.

Срещу съдия Венета Марковска бе получен сигнал в Народното събрание от гражданин на име Георги Тонев Колев седмица преди тя да бъде избрана за член на Конституционния съд от парламентарната квота заедно с Анастас Анастасов.

Сигналът се основава на разследване, според което през януари Венета Марковска се е намесила и практически е издействала уволнението на двама полицаи, спрели за проверка Георги Георгиев - с когото живеела, който бил видимо пиян.

Има и твърдения за дарения и изгодни покупки на недвижими имоти както от приятеля на Марковска, така и от нейни роднини.

След избора на конституционните съдии на 31 октомври говорител на Европейската комисия съобщи, че България може да бъде подложена на допълнителен мониторинг в областта на правосъдието заради номинациите на депутатите за членове на КС.

Георги Георгиев опроверга тази информация с писмо до медиите в четвъртък. В същия ден съдия Венета Марковска бе изслушана от правната комисия в парламента, пред която тя се защити с документи, оспорващи твърденията в сигнала.

„Изпращането на един донос до Брюксел не го прави по-малко донос“, заяви съдия Венета Марковска по време на изслушването си.

В петък лидерът на ДСБ Иван Костов съобщи, че срещу съдийката е получен втори сигнал, основан на документи, които посочвали, че отговорът на Марковска не се основавал на факти.

В писмото си до ЕК Искра Фидосова посочва, че Венета Марковска е избрана за конституционен съдия по правила, идентични с тези за избор на членове на Висшия съдебен съвет, за което „Република България получи висока оценка и от Европейската комисия за осигурената публичност и прозрачност на целия процес“.

„Венета Марковска представи документи от различни институции, доказващи нейния професионален опит, нравствени качества, както и документи за получените от нея награди във връзка с дългогодишната й дейност като магистрат и юрист“, посочва Искра Фидосова.

Според председателката на парламентарната правна комисия съдийката е представила „изключително подробна и задълбочена концепция за работата на Конституционния съд, която е показател за нейния сериозен опит и професионални качества“.

В писмото до ЕК Искра Фидосова твърди, че сигнал срещу Венета Марковска е получил само един от членовете на правната комисия – Янаки Стоилов от БСП.

„По същото време бях уведомена, че ми е разпределен сигнал, постъпил в общото деловодство на Народното събрание, който има характера на анонимен сигнал и е за г-жа Марковска. След приключване на заседанието за изслушване на кандидатите, тя пожела да се запознае със сигнала, за да отговори писмено на поставените в него въпроси, въпреки че е анонимен“, пише още Искра Фидосова.

В качеството ми на председател на Комисията по правни въпроси тя е опитала да се свърже с подателя на сигнала с имена Георги Тонев Колев.

Посоченият адрес на подателя обаче не съществувал според информацията от „Български пощи“ ЕАД.

Въпреки това съдия Венета Марковска представила позицията си в отговор на сигнала, която е публикувана на тематичния сайт на Народното събрание: www.parliament.bg/bg/сс на 26 октомври.

„По време на гласуването в пленарна зала на 31 октомври кандидатът Венета Петрова – Марковска получи най-много гласове и подкрепа от народни представители от всички парламентарни групи, с изключение на представителите на Синята коалиция“, пише още Искра Фидосова.

Тя посочва още, че по време на изслушването си в правната комисия на 1 ноември Венета Марковска е представила декларацията си от Сметната палата, според която няма несъответствие относно притежаваните от нея имоти.

„Тя категорично заяви, че никога не е имала среща с министъра на вътрешните работи или с негови заместници по повод визирания в анонимния сигнал инцидент със служители от същото министерство“, допълва още Искра Фидосова.

Пред парламентарната комисия съдийката подчертала, че изнесеното твърдение, че познанството й с адвокат води до конфликт на интереси, е нелепо, тъй като Върховният административен съд заседава в различни тричленни или петчленни състав и е невъзможно тя да повлияе на останалите членове от състава при приемането на решение по конкретен спор.

„От всички тези безспорни факти и данни, представени ни от компетентните държавни органи на Република България, може също да се направи извод за безукорното поведение на г-жа Венета Марковска като магистрат“, пише в заключение Искра Фидосова.

#Искра Фидосова #Венета Марковска #Конституционен съд #парламентарна квота #ГЕРБ #ЕК #Жозе Мануел Барозу #КС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници