Дърва за социално слабите ще има, увери Найденов

Дърва за социално слабите ще има, увери Найденов
Министърът бе категоричен, че са осигурени дърва за огрев на преференциални цени – 12 лева за кубик дърва „на корен“ и 36 лева за кубик добити дърва. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Осигурени са дърва за огрев за социално слаби хора и те са на цени от 36 лева за кубик, заяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.

Това той направи по време на параментарния контрол в петък в отговор на въпрос от депутата от БСП Димчо Михалевски за дългосрочната политика на правителството за гарантиране на населението на достъпна дървесина за огрев.

„Няма гаранция за количествата дърва за огрев за българските граждани“, каза от своя страна червеният депутат, цитиран от Дарик.

Министърът бе категоричен, че са осигурени дърва за огрев на преференциални цени – 12 лева за кубик дърва „на корен" и 36 лева за кубик добити дърва, като кметовете са изготвили списъци на нуждаещите се да ги получат.

Когато става дума за дърва на корен, хората трябва сами да организират добива, а за добитите – да осигурят транспорт, напомни Найденов.

„Това, че сте дали възможност да си отсекат дърва на корен при 12 лв. за кубик или отрязани до пътя в гората на 36 лева, осигурете им достъп до кравите да ги издоят, за да могат да си направят сирене, да си квасят кисело мляко“, каза Михалевски.

Депутатът се обърна към министъра с думите, че това е несериозно и умишлено се създава хаос.

„Няма достъп, няма гаранции за количества дърва за огрев за населението и утре, когато падне снегът, ще бъдем в същата паника и истерия, както бяхме миналата година, дори и по-лошо“, каза Михалевски.

Той изтъкна, че цената на кубик дърва за огрев тръгва от 80 лв., като миналата година се е продавал за 55 лв., а доходите на хората са останали на същото ниво, но „изядени от инфлацията“.

„До каквото се докоснете, става проблем. На вас ви е смешно, но на хората им трябват дърва. Вие сте на топло, депутатите, имате си дърва“, каза Михалевски при реплики от залата и забележката на председателстващата заседанието Менда Стоянова към депутата да не влиза в пререкания.

В началото на миналия месец проверка на Дарик показа, че цената на кубик нарязани и нацепени дърва на масовия пазар тази година е по-висока с 20 на сто от 2011 и надхвърля 90 лева.

#Менда Стоянова #Димчо Михалевски #БСП #министър на земеделието и храните #Мирослав Найденов #дърва

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници