Храни с противовъзпалително действие
Всеки от нас боледува през зимните месеци и ако можем да си го спестим, си заслужава да опитаме. Най-добрият начин е чрез храненето. Известни са противовъзпалителните свойства на някои храни, които е добре да присъстват в менюто ни през есенно-зимния период.
- Чесън – да, чесънът съдържа веществото алеин, което в организма се превръща във вещество, регулиращо секрецията и имащо лечебно действие при дихателни заболявания. Като профилактика специалистите препоръчват да се ядат по 1-2 скилидки чесън дневно.
- Лук – силно е противовъзпалителното му действие. Установено е, че съдържа поне 3 противовъзпалителни вещества. Веществото кварцетин е известно с антивирусни и антибактериални свойства.
- Люти и пикантни храни – добро средство за почистване на дихателната система. Препоръчват се по 3 пъти седмично.
- Хрян и синап – известни са с противовъзпалителните си свойства и се препоръчват при лечението на астма, бронхит, сенна хрема и синузит.
Коментирай
Най-четено от
Здраве
Девет от десет човека не знаят, че страдат от хронично бъбречно заболяване
16:30 29.04.2024 | Здраве
Последно от
Здраве