Журналистът Мартин Минков: Свободата на медиите в Македония е на дъното

Журналистът Мартин Минков: Свободата на медиите в Македония е на дъното
Свободата на медиите в Македония е на дъното, коментира журбалистът от БНР и дългогодишен кореспондент в Скопие Мартин Минков. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Свободата на медиите в Македония е на дъното, коментира журбалистът от БНР и дългогодишен кореспондент в Скопие Мартин Минков скандала с интервюто на председателя на Съюза на македонските журналисти Насер Селмани пред БГНЕС.

Според Мартин Минков деструктивната тенденция в свободата на словото в Македония се развива от няколко години и е констатирана в докладите на ЕК за напредъка на държавата, предаде БГНЕС.

Свободата на медиите е сред ключовите проблемни области в македонската политика наред с нерешените спорове с Гърция за името и недовършените реформи в сферата на законодателството.

Според Мартин Минков медиите в съседната държава са изцяло под контрола на правителството на Никола Груевски, както твърди и Насер Селмани.

„Фрапантен е примерът с интервюто на председателя на Сдружението на новинарите, така е официалното име на Съюза на македонските журналисти, Насер Селмани пред агенция БГНЕС, защото срещу него беше предизвикан истински взрив на атака, на нападка от страна на две медии, ръководени от Драган Павлович - Латас, близкият медиен съветник на правителството и на премиера, по принцип пишат, изразяват, показват и внушават това, което правителствените кръгове не могат да кажат в прав текст," коментира журналистът от БНР.

Той коментира още, че Насер Селмани е атакуван по две линии – като етнически албанец и като председател на Сдружението на новинарите.

„Той засяга едни въпроси, които са табу в македонското медийно пространство - въпросите, свързани с неумението, нежеланието, неспособността на Република Македония да излезе от орбитата на бивша Югославия, в частност на Сърбия, да поведе една собствена независима външна политика и да прекрати корените, пъпната връв, върху която се гради и до голяма степен е структурирана общественополитическата обстановка в Македония," обясни още Мартин Минков.

По думите му, Насер Селмани казва нещо, което много хора в Македония мислят, но никой не казва гласно - за стратегическия съюз Белград - Атина, за стремежа на Сърбия да има пряка граница с Гърция и какво е мястото в Македония, и как Сърбия се стреми чрез манипулиране на македонското политическо пространство да постигне своята цел.

Според журналиста, фактът, че Насер Селмани е изразил мнението си пред българска агенция, засилва острата реакция на проправителствените телевизия „Сител" и на вестник „Вечер".

Въпреки че според Мартин Минков едва ли ще се стигне до ареста на македонския журналист, правителството може да употреби други механизми за репресия.

Той даде пример с ликвидирането на най-голямата опозиционна телевизия „А1", както и със съкращаването на персонал и смяната на главни редактори в опозиционния „Утрински вестник".

„В момента, няма да е пресилено ако кажа, че всички медии, всички радио и тв станции, на първо място телевизионните и всички печатни издания в Република Македония са проправителствени. Това, ако е свобода на словото...," коментира Мартин Минков.

Според журналиста натискът върху медиите „от Загреб до Анкара и от Букурещ до Тирана" се засилва.

#Насер Селмани #Съюз на македонските журналисти #Македония #Сърбия #Гърция #Албания #Косово #Югославия #ЕС #НАТО #БНР

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници