Само с три съставки: Рецепта за перфектната баница с фило тесто
Баницата е традиционно българско ястие, което се състои от тесто и плънка. Но какво ще кажете за рецепта за перфектната баница само с две съставки? Това е възможно и е изненадващо лесно! Ето как да приготвите перфектната баница със само два съставки.
Необходими съставки:
- 500 грама фило тесто
- 500 грама кисело мляко
- масло
Какво точно представлява тестото фило:
Фило е изключително тънък, почти прозрачен лист тесто, познато у нас като фино точени кори за баница.
Фило тестото се използва най-често в средиземноморските страни и Близкият изток. Може да се използва за направата както на сладки, така и на пикантни изделия.
Самото тесто е и еластично. Можете да си направите такъв вид тесто и в домашни условия, но това отнема много време. За някои хора, в това число и професионалисти, предварително направеното тесто фило улеснява много по-нататъшна работа с него. В повечето супермаркети може да се намери във фризерите за замразени теста.
Начин на приготвяне:
- Нагрейте фурната на 180 градуса.
- Намажете дъното на плитка тава с масло.
- Разгънете един лист фило тесто върху млякото.
- Полейте листа с мляко и повторете процедурата с останалите листове тесто и мляко, като завършите с един лист тесто.
- Задръжте няколко лъжици от киселото мляко за горната част на баницата.
- Изпечете баницата във фурната за около 40 минути, докато се запекат листовете тесто.
- Извадете баницата от фурната и полейте горната част със останалото кисело мляко.
Това е! Насладете се
Още по темата:
- » Бг баницата в топ 10 на най-вкусните ястия на планетата
- » Вита баница с месо за Стефановден - задължителна за празника
- » Защо да слагаме дрянови пъпки в коледната баница с късмети?