Учени: Повечето случаи на рак са причинени от лош късмет

Учени: Повечето случаи на рак са причинени от лош късмет
A A+ A++ A

Заредете се с правилната храна. Използвайте абонамента си за фитнес залата. Нанасяйте слънцезащитни продукти. Избягвайте цигарите. Предполага се, че подобно здравословно поведение ще намали риска от рак през целия ви живот. Сега се появява бомбастично проучване, което изглежда показва, че много от тези усилия за намаляване на шансовете са по-малко ефективни, отколкото може би сте смятали досега. Проучването, проведено от университета "Джон Хопкинс", установи, че две трети от всички случаи на рак при възрастни могат да се припишат на случайни генни мутации, които стимулират растежа на туморите, пише Actualno.com.

С други думи, според авторите на изследването повечето случаи на рак са причинени от обикновен лош късмет.

Проучването се е наложило, тъй като изследователите са искали да разберат защо при някои телесни тъкани, като тези на тънките черва и панкреаса, рискът от рак е по-висок, отколкото при други. Затова те проследяват броя на деленията на стволовите клетки, които се случват в 31 вида тъкани, и сравняват тези данни с рисковете от рак през целия живот в същите тъкани сред възрастните американци. Заключението: Колкото по-голям е броят на клетъчните деления в тъканта, толкова по-висок е рискът от рак. "Нашето изследване показва като цяло, че промяната в броя на деленията на стволовите клетки в даден тип тъкан е силно свързана с промяната в честотата на раковите заболявания в същата тъкан", споделят изследователите. Колкото повече клетъчни деления се случват, толкова по-голям е шансът да възникне случайна мутация и да се развие злокачествено заболяване.

Така че трябва ли да хвърлите кърпата, когато става въпрос за здравословен начин на живот, тъй като резултатите от проучването предполагат, че ракът в повечето случаи не зависи от вас? Отговорът е НЕ. Въпреки че изследователите са установили 22 вида рак, чиито рискови нива се дължат предимно на случайни мутации, девет други, като например един вид рак на кожата, както и рак на главата и шията, колоректален рак и рак на белия дроб, са свързани с фактори на околната среда, които можете поне частично да контролирате, в случая излагане на ултравиолетови лъчи и тютюнопушене. Тези девет вида са повлияни и от наследствени фактори, което означава, че редовните прегледи могат да ви помогнат да идентифицирате тумора, преди да стане животозастрашаващ. Също така, ако се притеснявате от рак на гърдата, това проучване не предлага отговори, тъй като изследователите изобщо не са разглеждали тъканта на гърдата.

Друг е въпросът, че "случайните" мутации съвсем не е задължително да са случайни, казват други експерти. Вместо това те могат да възникнат в резултат на фактори, свързани с начина на живот. "Честотата на мутациите е по-висока при хората, изложени на токсини, и по-ниска при тези, които са изложени на благоприятни за здравето условия", споделят те. "Проучванията вече показаха, че гените, които насърчават рака, се изключват, а гените, които го потискат, се включват при здравословен начин на живот; това не променя това."

В крайна сметка ракът е съвкупност от заболявания, причинени в различна степен от генетиката, факторите на околната среда и случайните генни мутации. Тъй като някои видове рак предлагат повече възможности за намаляване на шансовете ви, отколкото други, е разумно да възприемете здравословно поведение. Придържайте се към диета с ниско съдържание на животински мазнини и високо съдържание на плодове и зеленчуци, редовно се занимавайте с физическа активност и сведете до минимум излагането си на ултравиолетови лъчи и цигари, според експерти за борба с рака.

#рак

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници