Щефан Фюле: България играе ключова роля в разширяването на ЕС

Щефан Фюле: България играе ключова роля в разширяването на ЕС
Министър Младенов и Фюле бяха на съвместна пресконференция в София, където дискутираха проблемите около разширяването на ЕС на Балканите. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Външният министър Николай Младенов и еврокомисарят по разширяването Щефан Фюле се обединиха около мнението, че Западните Балкани и Македония трябва да решат междусъседските си проблеми, за да се присъединят към Европейския съюз.

Министър Младенов и Фюле бяха на съвместна пресконференция в София, където дискутираха проблемите около разширяването на ЕС на Балканите, съобщиха от пресцентъра на външното министерство.

„Когато ние бяхме страна-кандидат за членство в ЕС, постепенно решихме ключови въпроси в отношенията си с нашите съседи, които години наред тежаха. Сигурни сме, че пътят, по който съседите ни на Балканите, в това число и Република Македония, трябва да извървят, включва решаването на подобен тип въпроси и идентифицирането на мерки, които подобряват доверието между страните."

В своята работа комисар Фюле има пълната подкрепа на България, защото като страна, която най-скоро се е присъединила към ЕС, тя най-добре вижда предимствата на членството.

„Ние защитаваме идеята, че Европа трябва да се разшири тук, на Балканите. Това е част от големия проект за връщането на мира и благоденствието на нашия континент", подчерта Николай Младенов.

Външният министър изтъкна убедеността си, че сътрудничеството между България и Генерална дирекция „Разширяване" в ЕК ще се засили, така че вижданията, които съществуват в българското общество, да бъдат адекватно отразени в инициативите на ЕК.

„България играе ключова роля в разширяването, благодарение на своя успешен опит в прехода и географското си разположение. Днес дойдох да видя как може този потенциал да бъде напълно реализиран по отношение на разширяването", заяви от своя страна Щефан Фюле, като допълни, че страната ни дава важен пример за всички държави в региона, които искат да станат част от евроатлантическите структури.

По думите на комисар Фюле всички въпроси, които стоят между България и Република Македония, могат да бъдат решени въз основа на европейските ценности.

„Трябва да се откъснем от миналото, защото преговорите за присъединяване насърчават създаването на много благоприятен климат за развитие и укрепване на добрите съседски отношения", подчерта той.

Министър Младенов изрази надеждата си, че до края годината ще бъде разработен и съгласуван план, който „да покаже пред българската,  македонската и европейската общественост, че нашите две страни са способни  да си помагат по пътя на Македония към ЕС по същия начин, по който сме го правили вече 20 години".

По-рано президентът Росен Плевнелиев и еврокомисарят по разширяването Щефан Фюле не успяха да постигнат съгласие в позициите си за европейското членство на Македония на среща в София.

Според Плевнелиев Македония не е готова да членува в Съюза, докато Фюле твърди, че е чакала твърде дълго „пред вратата".

Фюле се срещна и с народните представители от Комисията по външна политика и отбрана и Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове в София.

Депутатът от ГЕРБ и председателят на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове Моника Панайотова сподели, че притеснение буди националистическата риторика в Македония.

„Това, което се случва по отношение на административните спънки, не е поведението, което очакваме от страна, която иска да измине пътя на европейската интеграция. Готови сме за отборен диалог, нещата да бъдат преодолявани“, добави Панайотова.

#еврокомисар по разширяване и европейска политика за съседство #Щефан Фюле #ЕК #ЕС #Европейски съюз #Европейска комисия #присъединяване #преговори #министър на външните работи #Николай Младенов #Македония #Западни Балкани #Балкани

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"