Мира Добрева в новата си книга: Бях пияна, звънна баба ми и не я познах! Препържен живот

Мира Добрева в новата си книга: Бях пияна, звънна баба ми и не я познах! Препържен живот
A A+ A++ A

Красивото топ лице на БНТ - водещата Мира Добрева пусна следния откъс от новата си книга, която скоро ще е на пазара, с което подгря аудиторията:

- Ало, здравей, пиленце! - като да я чувам сега през слушалката на телефона. - Какво правиш?

- Здравей, кой се обажда? – питах, докато ровех в замъглените си спомени, да разбера чий е този глас.

- Ами, баба ти, бе пиленце, как кой? – съкрушено казваше тя.

Сигурно съм я прерязвала през сърцето с този въпрос – никоя баба не си представя как внучка ѝ не може да я разпознае по телефона. Може и да е осъзнавала, че съм била пияна… Премълчаваше тъгата си, но питаше, в опит да звучи ведро:

- Как си, баба? Кога ще дойдеш да те видя, затъжила съм се. - Винаги, винаги това първо питаше баба Ромѝла - Кога ще дойдеш да те видя?

Сигурно това питат всички баби. Само че внуците на другите ходят. Не и аз. Исках да приключа с миналото, исках да скъсам връзката си с дядо, дори това да означаваше да разкъсам душата на баба.

- Лангиди вчера правих, Ва̀лме, рекох, че може да дойдеш. Ама не дойде, та ядохме колкото ядохме с дядо ти, и пак останаха. Нищо, стига да искаш, пак ще направя.

- Ще дойда, бабо, ще дойда - казвах както обикновено и си представях как е завила лангидите, с вестник ги е покрила, а на дъното на чинията, от мръснобял евтин порцелан, се е утаила малка локвичка от пържено олио.

Досущ като мен. Малка локвичка препържен живот.

- Аз за̀вчера рожден ден имах, чедо. Сигурно си забравила. На 76 години станах – и ти моите години да стигнеш и тях да задминеш! Ама идвай понякога, бе Ва̀лме, не бива тъй… Аз все чакам, чакам… Такова е сърцето на жената – все да чака…

Из новата ми книга #comingsoon

Изд. Книгомания.бг

#мира добрева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници