Вигенин: Косовските сърби държат ключа към европейското бъдеще на Косово

Вигенин: Косовските сърби държат ключа към европейското бъдеще на Косово
Косовските сърби държат ключа към европейското бъдеще на Косово, заяви българският евродепутат Кристиян Вигенин (на снимката) на среща с премиера Хашим Тачи. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Косовските сърби държат ключа към европейското бъдеще на Косово, заяви българският евродепутат Кристиян Вигенин на среща с премиера Хашим Тачи.

„Вие държите ключа към европейското бъдеще на Косово, а в голяма степен и на Сърбия. Косово, както и която и да е друга страна от Западните Балкани, не може да бъде част от ЕС, ако не са гарантирани правата на етническите и на религиозните малцинства“, каза Кристиян Вигенин в Прищина.

Той подчерта важната роля на сръбското малцинство пред вицепремиера Слободан Петрович, представител на косовските сърби в правителството, съобщиха от пресофиса на българския евродепутат.

Кристиян Вигенин отбеляза още, че заключенията на ЕК за развитието на Косово отварят пътя на държавата към преговори за Споразумение за стабилизация и асоцииране и дават ясна перспектива за европейския път на страната.

„Оттук нататък само от Косово зависи с каква скорост този процес ще се развива. Голямото предизвикателство пред Косово са върховенството на закона, борбата с корупцията и организираната престъпност“, подчерта българският евродепутат.

От своя страна премиерът на Косово подчерта решимостта на правителството да изпълнява ангажиментите, поети пред Европейския съюз и да продължи диалога със Сърбия на най-високо политическо равнище.

Делегацията на ЕП, водена от Вигенин, подчерта значението на позицията на президента Атифете Яхяга при изграждането на национален консенсус по въпросите на борбата с престъпността и корупцията, както и по целия кръг от въпроси, свързани с евроинтеграцията на страната.

Кристиян Вигенин наблегна на факта, че „президентът Яхяга е единствената жена - президент в Югоизточна Европа, и нейната активна работа за утвърждаване на ролята на жените в политическия, икономическия и социалния живот има значение за целия регион“.

В резултат от посещението си в Сърбия и Косово, Делегацията на Европарламента ще изготви доклад с конкретни предложения, който ще бъде представен на заседание на Комисията по външни отношение на ЕП през ноември.

#Кристиян Вигенин #евродепутат от ПЕС #Косово #Хашим Тачи #премиер на Косово #президент на Косово #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници