Безсънна нощ в Турция и Сирия след новите земетресения! Броят на жертвите расте ВИДЕО

Безсънна нощ в Турция и Сирия след новите земетресения! Броят на жертвите расте ВИДЕО
A A+ A++ A

Има поне петима загинали и много ранени в Сирия след новите силни трусове в Турция, съобщава бТВ. Най-малко трима са загинали и в Турция.

По информация на телевизия „Ал Арабия“ четирима души са загинали вследствие на паниката и блъсканицата в градовете Алепо и Тартус. Починала е и една жена в пристанищния град Латакия.

Ранени са най-малко 470 души по данни на Сирийския център за наблюдение на правата на човека, а доста хора са затрупани под разрушени постройки или разклатени от предишните трусове сгради, така че броят на умрелите вероятно ще нарасне.

Две нови мощни земетресения бяха регистрирани вчера малко след 20 ч. в Турция, две седмици след разрушителния трус от 7,8 по Рихтер. Първото е било с магнитуд 6,4, а второто – 5,8.

Епицентърът е край град Дефне, близо до Антакия в провинция Хатай. По първоначални данни има три жертви и над 200 ранени в Турция.

Трусовете са усетени както в цяла Югоизточна Турция и Северна Сирия, така и в съседния Ливан, и дори в Египет.

Първото земетресение е регистрирано на дълбочина от 16,7 км, а второто - на 7 км., съобщава Нова телевизия. И двете са усетени в околните райони, съобщава Анадолската агенция. Свидетели разказват, че са чули рухването на сгради.

Трима души са загинали, 213 са ранени, предаде Анадолската агенция, като се позова на турския вътрешен министър Сюлейман Сойлу.

Кметът на Хатай Лютфю Шаваш съобщи, че осем души са били ранени там от двата труса. По информация на CNN Turk една жена е загинала в Самандаг. Четирима души пък са били затрупани там.

Данните са за 42 ранени в Сирия.

AFAD издаде предупреждения, с които призовава гражданите да избягват крайбрежните райони като предпазна мярка срещу риск от повишаване на морското равнище. Земетресението е усетено в Кипър и Сирия.

Колко са уплашени хората си пролича от интервю. Депутат беше на живо по телевизията, когато труса удари. Мъжът директно изостави интервюто и хукна да бяга.

Първите проверки на службите показаха, че ситуацията с пострадалите от предишните трусове е нормална.

„Казаха, че е 6,4. Почувствах го дори по-силно. Трудно беше да стоиш прав. Но в лагера с палатките всичко беше ОК. Нямаше пострадали”, разказа свидетел.

Властите ще изчакат изгрева на слънцето, за по-обстойни проверки, както и за систематизиране на информацията за пострадали и евентуални жертви.

На 6 февруари трусове с магнитуд 7,7 и 7,6 по Рихтер удариха Турция.

Междувременно астрологът и физик Филип Филипов, който предсказа точно и катастрофалният трус на 6 февруари, и вчерашните земетресения, коментира във Фейсбук, че така се доказва за пореден път, че те могат да бъдат прогнозирани точно.

#земетресение #земетресението #Антакия #Хатай #Сирия #Северна Сирия #Турция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »