Доставчикът на заразения боб ще бъде глобен с над 120 хил. лв.

Доставчикът на заразения боб ще бъде глобен с над 120 хил. лв.
Снимка: Sofia Photo Agency, архив
A A+ A++ A

Фирмата, доставила заразения боб за бедни, ще бъде глобена с над 120 хил. лв., заявиха от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

БАБХ ще санкционира „Фантастика 95“, като максималният размер на глобата е 10 хил. лв., но отделно от това според клауза в договора с фирмата тя ще бъде глобена с около 120 хил. лв., предаде Информационна агенция „Фокус“.

Директорът на Държавен фонд „Земеделие“ Румен Порожанов обясни, че според договора с фирмата при установяване на негодна продукция глобата е 2% от общата сума по целия договор при първи случай и по 5% за всеки следващ случай.

Договорът с „Фантастика 95“ е на стойност 5.9 млн. лв., следователно глобата ще е около 120 хил. лв., обясни Порожанов.

„Няма да има забавяне на кампанията „Храни за бедни“ заради открития заразен боб и още на 5 ноември ще започне вторият етап от раздаването на останалата част от храните за социално слабите граждани“, заяви директорът на БАБХ Йордан Войнов.

Той посочи, че лабораторните изследвания на агенцията потвърждават, че около 90 тона от общо 3020 тона боб са заразени с вредителя гъгрица.

„По всяка вероятност заразата не е станала на територията на България, а бобът е внесен от Аржентина и Китай с вредителя“, заяви Войнов.

Поръчката за доставка на фасул е спечелена от фирма „Фантастика 95 - Георги Цанков“, собственост на общинския съветник от Община Родопи Георги Цанков, който отскоро е шеф на местната структура на „България на гражданите“.

За скандала Цанков обвини конкурентите си и подчерта, че темата се политизира, заради което е замразил временно членството си в партия „България на гражданите“.

#Йордан Войнов #Българска агенция по безопасност на храните #„Фантастика 95" #Румен Порожанов #Държавен фонд „Земеделие" #БАБХ #глоба #Боб #„България на гражданите“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници