Младенов увери Фюле: България няма териториални претенции към Македония

Младенов увери Фюле: България няма териториални претенции към Македония
България никога не е предявявала и няма да предяви териториални претенции към Македония, обяви министърът на външните работи Николай Младенов пред Щефан Фюле. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България никога не е предявявала и няма да предяви териториални претенции към Македония, обяви министърът на външните работи Николай Младенов на съвместна пресконференция с еврокимисаря по разширяването Щефан Фюле в София.

„Винаги ще защитаваме идеята, че Европа трябва да се разшири на Балканите. Това е част от големия проект за връщането на мира и благоденствието на нашия континент“, подчерта Николай Младенов, цитиран от БГНЕС.

Според него България, като страна, която се е присъединила към ЕС най-скоро, най-добре вижда предимствата на членството и няма да пречи на други страни да се присъединят към Съюза.

Македония е била основната тема на разговора между Николай Младенов и Щефан Фюле.

„Споделих притеснението на българското общество относно националистическата политика, която води Скопие. Двамата се съгласихме, че единственият път за разрешаването на казусите, свързани с националистическото говорене, е пътят на европейската интеграция“, заяви Николай Младенов.

Той посочи, че когато България е била кандидат за член в ЕС, постепенно е разрешила ключови въпроси с отношенията със съседите си, включително и териториални казуси с Турция.

„Сигурни сме, че пътят, по който нашите съседи на Балканите, включително Република Македония, трябва да тръгнат, включва разрешаването на подобен тип въпроси със съседните страни“, подчерта Николай Младенов.

Той се надява до края на годината да бъде разработен план, с който да се покаже на българското и македонското общество, че двете страни са способни да продължат да работят заедно и да си помагат по пътя на Македония към ЕС по начина, по който са го правили последните 20 години.

#България #Македония #Сърбия #Турция #Николай Младенов #министър на външните работи #Щефан Фюле #еврокомисар по разширяването #териториални претенции #членство в ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници