ЕК заплаши България с нов мониторинг заради новите конституционни съдии

ЕК заплаши България с нов мониторинг заради новите конституционни съдии
По-рано в сряда депутатите избраха Анастас Анастасов и Венета Марковска за членове на Конституционния съд от парламентарната квота. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Европейската комисия заплашва България с допълнителен доклад за правосъдието и вътрешните работи в България преди края на 2013 г. заради новите съдебни назначения.

По-рано в сряда депутатите избраха Анастас Анастасов и Венета Марковска за членове на Конституционния съд от парламентарната квота.

Кандидатурите на двамата бяха одобрени, въпреки че във вторник Европейската комисия разкритикува остро българския парламент, че прикрива сигнали за кандидати от КС.

„Европейската комисия е обезпокоена от информациите, които поставят под съмнение почтеността и професионалния капацитет на част от кандидатите за КС. Всички обвинения за корупция и конфликт на интереси трябва да бъдат изчистени, за да се защити авторитетът на институцията Конституционен съд“, се казва в позицията на ЕК.

Предупреждението отправи говорителят на ЕК Оливие Баи в коментар за днешния избор на нови членове на Конституционния съд, предаде БНР.

„Имаше сериозни съмнения за търговия с влияние и корупция по отношение на един от кандидатите“, каза говорителят, без да посочва име.

Той припомни, че ЕК призовава българския парламент да поеме своята отговорност и да направи проверки и подчерта, че гласуването в пленарна зала не е включвало проверки на съществуващите сигнали.

Затова ЕК изразява загриженост и смята да продължи да следи много отблизо процесите в българската съдебна система и да ги отрази в следващия доклад по мониторинговия механизъм.

През юли беше обявено, че за България, за разлика от Румъния, такъв не се предвижда преди края на 2013 г.

На днешния 31 октомври обаче Оливие Баи подчерта, че ако ситуацията го налага, ЕК винаги може да излезе с допълнителен доклад за България, който да отразява актуалните обстоятелства.

Говорителят допълни, че ЕК очаква от българските власти да спазват поетите ангажименти при предстоящите други важни съдебни назначения.

#ЕК #Конституционен съд #Анастас Анастасов #Венета Марковска #парламентарна квота #Оливие Баи #мониторингов доклад

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници