Ангел Кунчев: Инфекциозните заболявания съпътстват бедствия като земетресението

Ангел Кунчев: Инфекциозните заболявания съпътстват бедствия като земетресението
A A+ A++ A

"Разликите между Турция и Сирия са значителни. Турция натрупа много богат опит с организирането на лагери за бежанци, които са много добре снабдени, разполагат със службите, които да го направят. При бедствие от този мащаб нищо не е лесно и не става бързо, но там се полагат максималните усилия."

Това заяви за БНР главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той описа рисковете от разпространение на инфекции след опустошителното земетресение в Турция и Сирия:

"В медицината на бедствените ситуации има постулат, че когато има подобно природно бедствие, обикновено се придружава от разпространение на инфекциозни заболявания. Риск има, което не значи, че задължително трябва да се случат нещата. До известна степен по-ниските температури помагат, но не решават проблема. Основното, което трябва да се прави, е много добра организация, много бързо организиране на палаткови лагери, на тоалетни, което гарантира и контрол върху разпространението на тези инфекции."

"В Сирия, "благодарение" на дългия период на война, че цели територии са практически неуправляеми, последната година случаите на холера минаха границата от 3 хиляди, имаше известен износ на холера и към други страни. Земетресението само влоши нещата и създаде още повече рискове. Освен холерата, дизентерията е една от често появяващите се болести. Много е голям наборът от заболявания, които биха могли да възникнат," посочи доц. Кунчев.

#Кунчев #Ангел Кунчев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници