Георги Цанков за боба за бедни: Къде е червеят? Къде е гризачът? Къде ги?

Георги Цанков за боба за бедни: Къде е червеят? Къде е гризачът? Къде ги?
Георги Цанков смята, че атаката срещу него е дело на конкурентни фирми поради усложнената икономическа ситуация в страната. Снимка: Личен сайт на Цанков
A A+ A++ A

Собственикът на фирма „Фантастика 95 – Георги Цанков“ отхвърли обвиненията, че е доставил боб с паразити за социално слабите граждани по обществена поръчка по европейската програма „Благотворителност“.

„Къде е червеят? Къде е гризачът? Къде ги, кажете ми!“, попита Георги Цанков, цитиран от БГНЕС.

Той е категоричен, че „в боба нито има червеи, нито насекоми, нито гризачи“, защото „червей върху боб няма как да вирее“. Освен това Георги Цанков изтъкна, че досега никой не е показал снимка на паразитите в боба.

Общо 90 тона боб с паразити бяха установени в складове на Българския Червен кръст (БЧК), който разпределя помощите за социално слабите граждани, и в пакетиращо предприятие.

Заразеният с гъгрица фасул е аржентински, влязъл е през Гърция и в момента се прави обследване, тъй като би трябвало да е проверен от гръцките ветеринарни власти.

Поръчката за доставка на фасул е спечелена от фирма „Фантастика 95 - Георги Цанков“, собственост на общинския съветник от Община Родопи Георги Цанков, който отскоро е шеф на местната структура на „България на гражданите“.

За проблема с боба Георги Цанков научил от медиите в понеделник и все още не е получил протоколи от взетите от Агенцията по храните проби от въпросните партиди от по 24 тона боб в Добрич и Плевен.

„Не знам какво е открито в този боб, но знам, че пробата е взета, без в склада да е присъствал представител на нашата фирма. Нито знам откъде е взета тази проба, нито къде е занесена“, заяви Георги Цанков.

Според Закона за храните, когато се взема проба от дадена партида, трябва да присъства и представител на фирмата, а собственикът обясни, че в случая това изискване не е било спазено.

„Ако се окаже, че има проблем с този боб, фирмата ще изтегли двете партиди и ще ги замени с друг боб“, обеща Георги Цанков.

Той обясни, че се е опитал да вземе собствени проби от въпросните партиди в Добрич и Плевен, но складовете на БЧК били запечатани от БАБХ и затова взел проби от предприятието, в което е пакетиран самият боб. Неговите проби са предадени за изследване в единствената в страната акредитирана лаборатория във Варна и се очаква резултатите да са готови в петък вечерта.

Бобът е произведен в Аржентина и е закупен от софийската фирма „Ес Ти трейд“. Продуктът е пристигнал в България със съответните сертификати, че отговаря на изискванията на БАБХ, и че през следващата една година в него няма опция да се развиват никакви микроорганизми, обясни Георги Цанков.

110% е банковата гаранция от страна на фирмата доставчик. Само за боба гаранциите, които фирма „Фантастика 95“ е дала, са в размер на около 6 млн. лв. „Нали не си представяте, че бихме рискували тази сума заради 50 тона“, попита Цанков.

Георги Цанков смята, че атаката срещу него е дело на конкурентни фирми поради усложнената икономическа ситуация в страната.

Неговата фирма не е производител на продуктите, задачата й е да подсигури предприятието, което да ги пакетира и след това да ги доставят до 28-те центрове на БЧК в страната.

За по-високите цени на продуктите, предлагани от неговата фирма, Георги Цанков обясни, че много добре са си направили сметката и че продуктите отговарят на цената, на която са оферирали Държавен фонд „Земеделие“. Взети са предвид направените разходи за транспорт, опаковка, както и банковите гаранции, които са задължени да предоставят по програма „Благотворителност“ на ЕК в България.

Въпреки че темата се политизира, тя не била свързана с членството му в партията на Меглена Кунева „България на гражданите“, смята Георги Цанков. Той обясни, че е помолил членството му във формацията да бъде временно замразено.

#Държавен фонд „Земеделие“ #БАБХ #„България на гражданите“ #БЧК #Георги Цанков #програма „Благотворителност“ #Боб

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници