Пържен щурец за обяд, бръмбар на скара за вечеря, моля!

Пържен щурец за обяд,  бръмбар на скара за вечеря, моля!
nash-krai.ru
A A+ A++ A

86% от гражданите на Европа никога не са опитвали насекоми, а 82% все още нямат готовност да се нагостят с тях. Данните са от експресно изследване на Отворения университет на Каталуня в Испания. То е провокирано от новината, че Европейската комисия е разрешила в храните да се добавят продукти от два вида насекоми – домашния щурец (под формата на частично обезмаслен прах) и ларвата на брашнения бръмбар, известна още и като по-малък брашнен червей (замразена, сушена или стрита), пише "24 часа".

През 2021 г. за ядене вече бяха позволени жълтият брашнен червей и мигриращият скакалец. Още 8 насекоми чакат разрешение, за да влязат в европейската чиния, твърдят от Брюксел. В документа, даващ зелена светлина за праха от домашния щурец, се посочва, че той може да се използва за

производство на хляб, бисквити, крекери, паста,

пица, супи, сосове, заместители на месо, напитки, подобни на бира, шоколадови изделия и др. Разрешенията се дават на конкретни фирми за конкретни продукти, за които е подадена молба, след което те се изследват обстойно и ако се окаже, че отговарят на изискванията за безопасност, се вписват в регистъра на новите храни.

Основанията за въвеждането на необичайните за кулинарната практика на Стария континент природни видове са свързани с добрите им хранителни качества, лесното им отглеждане и най-вече с факта, че при него се отделят много по-малко вредни и замърсяващи емисии, отколкото при производството на мръвка от телета, свине и кокошки. Мнозина наричат насекомите храната на бъдещето, която ще спаси планетата - както от глад, така и от климатично унищожение.

Испанското изследване обаче показва, че не просто над 4 от 5 човека не са готови да се гощават с насекоми, а 38% направо се отвращават от тази възможност. 15% отбелязват, че това не е част от тяхната култура, а 9% се опасяват за здравето си. И все пак 58% допускат, че е възможно един ден да станат нещо обичайно в менюто и да решат изхранването на увеличаващото се население. Половината от анкетираните са на мнение, че ако има повече информация за качествата на “новите храни”, то консумацията им ще бъде насърчена. Мнозина признават, че биха били по-смели, ако насекомите не се поднасят в естествената си форма. Така че навлизането на тази нетипична за западния човек практика едва ли ще е лесно. Едно друго германско проучване показа, че цели 80% от местните изпитват погнуса да ядат насекоми. Учени от 4 университета в Италия, САЩ, Белгия и Китай пък разкриха, че младите мъже са най-склонни да я преодолеят

да ги опитат, за разлика от жените

Идеята за щуреца на прах разпали страстите и мрежата пламна от коментари, като особено активни бяха евроскептиците. Според тях ЕК иска насила да наложи на гражданите да се хранят с насекоми или просто ще им ги пробута, без те да знаят.

“Като нямат хляб, да ядат насекоми”, драматично перифразира един от потребителите в мрежата прословутата реплика на Мария-Антоанета – “Като нямат хляб, да ядат пасти”. Наложи се представители на ЕК да обясняват, че нито някой ще задължи някого да хруска крилца и черупки, нито продуктите ще се продават тайно. Наличието на преработени насекоми ще бъде ясно указано на етикетите, както и всички възможни алергени, които те съдържат, обявиха от институцията на сайта си.

Това обаче не успя да успокои духовете и възмущението се пренесе на официално политическо ниво. “Как стигнахме дотук? Да трябва да ядем щурци, които са от същото семейство като скакалците, след като Франция се слави като страната на голямата гастрономия”, обърна се към колегите си френски сенатор. Той заяви, че кани всички насекомояди да дойдат да се нагостят на ливадата му, а останалите да си сервират по един хубав телешки стек.

Унгарският министър на земеделието Ищван Над разкри, че страната му единствена се е противопоставила на решението на Еврокомисията и че унгарците никога няма да сложат в чиниите си нещо, което противоречи на техните традиции, а освен това си имат достатъчно други храни, които да им доставят протеини. Той предложи продуктите, съдържащи щурци и ларви

да бъдат продавани на отделни щандове в целия ЕС,

за да няма никакво объркване.

На новината реагира и една страна, която няма нищо общо с ЕС – Катар. Тамошното министерство на здравеопазването потвърди религиозната забрана за консумация на насекоми и посочи, че този тип храна не е халал (т.е. не е разрешена от Корана).

Макар в Библията да има изрична забрана, се допуска яденето на скакалци. В книгата “Левит” пише:

“21. Обаче измежду всичките пълзящи крилати можете да ядете ония, които, като ходят на четири нозе, имат пищяли над нозете си, за да скачат с тях по земята.

22. Измежду тях можете да ядете следните: скакалеца по видовете му, солама по видовете му, харгола по видовете му и акридата по видовете ѝ”.

Яденето на насекоми може да изглежда като табу за западния свят, но през дълги периоди на човешката история те са били смятани за деликатес. От римските императори до фермерите в Китай пълзящи твари са били нещо обичайно в менюто. За голяма част от африканското население те и днес са важно средство за оцеляване.

След като през юни 2021 г. Европейската комисия направи премиера с разрешаването за храна на жълтите брашнени червеи, шефът на екипа за нови храни в генерална дирекция “Здравеопазване и безопасност на храните” Рафаел Перес се опита да обоснове ползите от този пробив. Увери, че продуктите, в чийто състав влизат насекомите, минават през строга проверка, за да се докаже безопасност, като те са подчинени на правилата на ЕС, регламентиращи етикетирането на алергени. “В нашия свят има изобилие от насекоми, които имат високо съдържание на белтъци и хранителни свойства, а освен това те представляват едва 1 % от въглеродния отпечатък на добитъка. Те са идеална алтернатива, улесняваща преминаването към здравословен начин на хранене”, заяви Перес.

Насекомите са ценени като храна първо заради хранителните си качества. Освен че са алтернативен източник на протеини (72%), подобни на месото, те доставят на организма още калций, цинк и желязо, а също и витамини В1, В2 и В3. Има и видове, които са доста богати на омега-3 и омега-6. Страховете около консумацията им са свързани най-вече с възможността да съдържат някои токсини или да бъдат заразени с патогени и паразити. Именно заради това се налагат обстойни изследвания, преди определен продукт да бъде пуснат на пазара.

Вторият фактор, чиято роля се смята за ключова, е, че отглеждането на насекоми е много по-щадящо за околната среда от животновъдството. Производството на 1 кг протеини от насекоми предизвиква 100 пъти по-малко емисии от това на 1 кг телешко, изисква 200 пъти по-малко вода и 100 пъти по-малко земя. Те са отглеждани във вертикални ферми, хранят се с отпадъци, а това, което изхвърлят, може да се използва като тор, така че цикълът на кръговата икономика се затваря. Макар и плахо, в редица европейски страни вече се зараждат ферми за насекоми, макар за момента тяхната продукция да е по-скоро заместител на фуража на домашните животни, отколкото на самите животни. Все повече стартъпи обаче ползват нови технологии и финансиране по различни програми, за да произвеждат храна за хора. Сега европейците имат избор и пред ястие от домашни щурци и сочна телешка пържола е ясно какво ще изберат. Но през 2050 г., когато населението на света стане 9 млрд. души и нуждите от храна се удвоят, е напълно възможно да няма избор. Затова колкото по-рано преодолеят отвращението си, толкова по-добре.


2 млрд. души по света всеки ден хапват 2000 вида - пържени или сушени

Най-големите консуматори са в Африка, Азия и Латинска Америка

Поне 2 млрд. души по света всекидневно слагат на масата си близо 2000 различни вида ядливи насекоми. Явлението носи научното название ентомофагия. Най-големите консуматори на тези неизчерпаеми на брой представители на фауната са в Африка, Азия и Латинска Америка. Там не само че не се гнусят от тях, но в много случаи ги смятат за голямо лакомство. Ето и кои са най-похапваните по света насекоми.

Скакалци - Мексико

В щата Оаксака

миниатюрни скакалци се пържат и се поднасят с тортила от царевица

Подправят се със зелен лимон и пипер. Те са основен елемент от кухнята в мексиканския юг. Опитвалите ги твърдят, че имат вкус на пушен бекон.

Щурци - Тайланд

Щурците, приготвени по най-различни рецепти, са обичайна гледка на сергиите на открито в Тайланд. Уличните продавачи ги пържат в дълбоки тигани и ги подправят с пипер и сосове. Най-добре е да се консумират със студена бира.

Скорпиони - Китай

Хапването на насекоми е вековна традиция в Китай. Все още мърдащите скорпиони (които всъщност са паякообразни) са набучени на пръчки и се потапят в горещо олио пред очите на клиента.

Червеи мопане - Зимбабве

Тлъстата гъсеница носи името си от дървото мопане и е типична за кухнята на Източна Африка. Обикновено се почистват от вътрешностите и се оставят да изсъхнат на слънце. След това могат да се ядат като чипс или да бъдат сготвени.

Мравки - Бразилия

Често пъти са част от гарнитурите и поради миниатюрния си размер може да не бъдат забелязани. Най-вкусни са, когато се сервирани пържени или сотирани. В района на Сао Паулу ги пекат и поливат с шоколад.

Яйца от мухи - Мексико

Яйцата на мухите (ахуатле), откривани върху растения във водните басейни на Централна Америка, се събират и сушат на слънце, преди да бъдат използвани в ястия с птичи яйца или в пикантни пайове с много люти чушки.

Ларви вичети - Австралия

Те са истинско лакомство за аборигените.

Приличат на червеи, но имат вкус на бадеми

Печени, могат да заменят пилето. Местните знаят, че трябва да избягват главата. Ако не е добре умъртвен, отмъстителният червей може да нарани червата.




Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници