Газов контейнер в "Квадрат 500" унищожи картини от ХХ век

Газов контейнер в "Квадрат 500" унищожи картини от ХХ век
МК - архив
A A+ A++ A

Газ гръмна в Националната галерия в частта за съвременно изкуство "Квадрат 500", съобщиха от Министерството на културата. Пострадали са шедьоври на ХХ век. Аварията е станала в едно от депата на Националната галерия.

Снощи от Министерството на културата уточниха пред "Телеграф", че са пострадали три картини от колекцията от ХХ век. Понеже в галерия пожар не се гаси с вода, се съхраняват бидони с инертни газове. Един от тези съдове е дал фира и се е случил инцидентът. Паднали са картини, като три са пострадали. Увреден е също и таванът на помещението. Министерството на културата назначи спешна проверка, която трябва да направи Главна дирекция "Инспекторат за опазване на културното наследство" със съдействието на представители на "Противопожарна безопасност".

От министерството уточниха: "Част от контейнерите са изпуснали инертен газ, което е задействало алармата на охранителната система". След това добавиха: "Има щети, пострадали са въздуховодите на инсталацията и фрагменти от окачения таван. Аварията се е случила в едно от депата, съдържащо произведения от началото на XX век. Няколко картини са паднали от стелажите и екип от реставратори изследва състоянието им. Министерството на културата ще изчака окончателния доклад, като заявява готовността си да покрие евентуалните разходи, причинени от инцидента".

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници