Къпане на новороденото по „американски” – само с чиста кърпа и вода

Къпане на новороденото по „американски” – само с чиста кърпа и вода
A A+ A++ A

Американските неонатолози препоръчват през първите дни банята на бебето да включва само избърсване с чиста влажна кърпа. Докато пъпчето не е паднало, има възможност през него да проникне инфекция в организма на бебето. Ето защо в болницата и през първите дни у дома се препоръчва бебетата да не се къпят във вана или под течаща вода. Имайки предвид, че и родителите са несигурни и притеснени през първите дни, може би подобно почистване на бебето има основание.

Затоплете помещението. Подгответе чиста кърпа и легенче с топла (37 градуса) чиста вода. Съблечете бебето и го поставете на голяма хавлиена кърпа на обезопасена поставка върху маса или плот, така че да ви е удобно. С влажната кърпа (само с вода, без сапун) активно избършете първо главата (последователно очите, лицето, окосмената част, ушите), след това и врата. За останалата част от тялото може да прибавите и специален бебешки почистващ лосион на кърпата. Продължете, почиствайки цялото тяло до крачетата. Най-накрая (за да избегнете пренасяне на замърсяване към останалата част на тялото) избършете внимателно и старателно половите органи и ануса. Внимавайте да запазите пъпчето сухо.

Къпано по този начин, бебето е значително по-спокойно, отколкото ако го поставите във вана. Това е още една причина американците да предпочитат този начин на къпане на новороденото, за да предпазят бебето от излишен стрес.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници