Българи искат да станат гърци заради неуредици със земи

Българи искат да станат гърци заради неуредици със земи
Грешката засяга около 1000 дка, които или не са върнати на правилните собственици, или има препокриване на земите. Снимка: Wikipedia
A A+ A++ A

Жителите на село Црънча, което се намира на 2 км от границата с Гърция, обявиха, че искат да се присъединят към съседната държава – в знак на протест, че семейните им земи не са реституирани и не са върнати на собствениците след промените преди 20 години.

Казусът се състои в неправилно съставена скица на имотите, която през 1992-1993 г. е била одобрена, приета от поземлената комисия и обнародвана в Държавен вестник година по-късно.

В резултат на това схемата на териториите и тяхната собственост не подлежи на промяна, а на местните се налага всяка година да сключват договори с кметството, за да ползват собствената си земя.

Това ги лишава от правото да се възползват от еврфондовете, да продават или отдават терените под наем.

Грешката засяга около 1000 дка, които или не са върнати на правилните собственици, или има препокриване на земите, обясни пред Би Ти Ви кметът на селото.

Проблемът има решение – направеното през 2007 година повторно замерване на територията около Црънча да бъде внесено в поземлената комисия за корекция, посочи той.

На фирмата, направила новата скица, обаче не е платено. Тя иска между 35 000 и 70 000 лева, които жителите на селото трябва да извадят от джоба си.

Те обаче нямат финансовата възможност, а и не смятат, че трябва да плащат за това, че някой някога не си е свършил работата.

„Хората не трябва да плащат за експеримента през 92-93 година на фирмата, която прави заснемането. Тогава въпреки жалбите и възраженията не е взето отношение и този план е бил приет, одобрен и обнародван“, коментира Христо Манастирски, бивш началник „Земеделие“ – Доспат.

Според друг представител на местната администрация обаче нещата не стоят точно така.

Боряна Цочева, директор на „Земеделие и гори“ – Смолян, отбеляза, че ако е имало подадени официални жалби срещу тогавашната карта за собственост, проблемът е щял да бъде избегнат.

#Гърция #България #земи #Доспат #Смолян

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници