Учени: Пийте този чай всяка сутрин, за да живеете по-дълго

Учени: Пийте този чай всяка сутрин, за да живеете по-дълго
A A+ A++ A

Можете да увеличите продължителността на живота си и в същото време да намалите риска от развитие на диабет и опасните последици от него, ако всяка сутрин консумирате чаша определен чай. Това изявление направиха специалисти от NHS, Националната здравна служба на Великобритания. Според британските лекари дори малка промяна в начина на живот може да помогне да се увеличи продължителността на живота и да се избегне преждевременната смърт.

Чаят, който предпазва от диабет „Ключът към по-дълъг живот може да бъде здравословна и балансирана диета, включваща поне пет порции плодове и зеленчуци дневно, плюс редовни упражнения. Но можете също така да увеличите продължителността на живота си, като пиете повече зелен чай – например като го превърнете в обичайната си сутрешна напитка“, споделят експертите от Националната здравна служба на Великобритания пред Express Health.

Експертите твърдят, че подобен навик предпазва от ранна смърт поради усложнения на диабета - например сърдечно-съдови патологии, които се развиват под влиянието на хронично високи нива на кръвната захар. Те свързват полезното действие на напитката с действието на антиоксидантите в чая, наречени катехини. „Знаем, че няма гаранции. Но генетиката определя само 25 процента от продължителността на живота на човека, останалото зависи от неговия избор и действия. Пиейки повече от четири чаши зелен чай на ден, можем да намалим риска от смърт с цели 23 процента“, споделят учените.

Те добавят, че тялото на жените има повече полза от редовното пиене на зелен чай, отколкото на мъжете. На какво се дължи това, все още не е ясно.

За да подсилят ефекта на напитката, британските лекари съветват да пиете чай с добавка на джинджифил. Тази подправка намалява възпалението, което е важно за предпазване от усложнения, произтичащи от диабет.

Друг важен аспект за подобряване на цялостното здраве и удължаване на живота са редовните упражнения. Хората, които спортуват редовно, имат 50 процента по-малка вероятност да развият диабет тип 2 и някои видове рак, заключиха служители на NHS.

#чай

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници