ЕК моментално отхвърли орязването на евробюджета с 50 млрд. евро до 2020 г.

ЕК моментално отхвърли орязването на евробюджета с 50 млрд. евро до 2020 г.
Европейската комисия моментално отхвърли предложението бюджетът й за периода 2014-2020 г. да бъде намален с 50 млрд. евро. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Европейската комисия моментално отхвърли предложението бюджетът й за периода 2014-2020 г. да бъде намален с 50 млрд. евро.

В комюнике, публикувано във вторник сутринта, ЕК обяви, че не приема контрапроекта за бюджет, изготвен от Кипърското председателство на ЕС, предадоха АФП и БГНЕС.

Кипърското председателство внесе контрапроект за европейски бюджет за периода 2014-2020 г. с цел намаляването „с поне 50 милиарда евро" на исканията на ЕК.

„Председателството смята за неизбежно общата сума на разходите, предложена от Комисията..., да бъде ревизирана към понижение," се казва в публикуван във вторник документ.

Новата версия на проектобюджета „съдържа съкращения на разходите във всички сфери на стойност поне 50 млрд. евро", се допълва в текста.

ЕК предложи през юли проектобюджет от 1,033 трилиона евро за периода 2014-2020 г. или увеличение с близо 5% спрямо периода 2007-2013 г.

Бюджетът на ЕС се финансира на 80% чрез вноски на държавите членки. Предложението беше отхвърлено от седем държави - Великобритания, Франция, Германия, Холандия, Финландия, Швеция и Австрия.

Всички те са нетни платци и привърженици на драстично орязване на бъдещия бюджет, за да е в унисон със строгите бюджетни съкращения, предприети от държавите членки.

Те се противопоставят на група от 17 държави, ръководена от Полша, която не приема кохезионните фондове в подкрепа на най-бедните държави членки да бъдат намалявани заради мерките за строги икономии.

Позициите на двата лагера вече се сблъскаха в дебатите за седемгодишната бюджетна рамка на ЕС, като някои държави-членки настояват за минимално или никакво увеличаване на общите средства.

Според някои от тях за администрацията на ЕС трябва да бъдат отделени не 63 млрд. евро, както предложи Европейската комисия, а 48 млрд. евро за седемгодишния период.

„Това е отправна точка и са необходими още по-сериозни съкращения, за да се постигне компромис," предупреди Кипърското председателство, подчертавайки „необходимостта от установяване на приоритети между политиките и програмите".

В публикувано във вторник сутринта комюнике ЕК ясно заявява, че контрапроектът „не се подкрепя от ЕК".

Тя счита, че в периода на криза бюджетът на ЕС трябва „да бъде инструмент в служба на инвестициите в растежа и заетостта".

#ЕК #Европейска комисия #Кипър #Великобритания #Франция #Германия #Холандия #Финландия #Швеция #Австрия #Полша #кохезионна политика

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници